700-800 ezer magyar autónak is árthat az új benzin: ezek vannak veszélyben

Pénzcentrum2020. január 15. 08:30

Akinek az autója nem kompatibilis az új, E10-es benzinnel, az megjárhatja. Leginkább a 2000 előtt gyártott típusok vannak veszélyben.

Mostantól a 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék, hogy ezzel is csökkenjen a károsanyag-kibocsátás, ám nem mindenki örülhet ennek. Sok autónak ugyanis árthat, felgyorsítják a velük érintkező fémalkatrészek korrózióját.

Hogy egészen pontosan hány ilyen autó van, az senki számára nem világos, de az biztos, hogy legnagyobb veszélyben a régi típusúak vannak. A magyar autók átlagéletkora pedig már több mint 14 év - számol be a Portfolio.

Éppen ezért a magyar utakon közlekedő autók egynegyedénél-egyharmadánál vetődik fel a kérdést, hogy az új, E10-es üzemanyaggal képes-e közlekedni a kocsi - számszerűsítve ez 700-800 ezer kocsit is érinthet. Azoknak az autóknak a tulajdonosai, amelyek nem kompatibilisek az E10-es üzemanyaggal, kénytelenek lesznek a 100-as benzint tankolni, ha nem szeretnék kockáztatni az autó indításképtelenségét, vagy komolyabb meghibásodás esetén a jelentős szervizköltség megfizetését.

Címkék:
utazás, autó, benzin, tankolás,