Veszélyes baktériumok leselkedhetnek a gyanútlan magyarokra vezetés közben

hvg.hu2019. március 21. 08:28

A sofőrök közül vélhetően kevesen gondolnák, hogy egy elképesztően szennyezett kezelőszervvel terelgetik autójukat nap mint nap - írja a hvg.hu

A lap szúrta ki, hogy egy Carrentals által a közelmúltban készített tanulmány rávilágít arra, hogy 

egy átlagos autó kormánykerék közel négyszer szennyezettebb lehet egy nyilvános WC-nél.

A kutatók szerint míg egy WC ülőkén négyzetcentiméterenként átlagosan 172 baktériumkolónia él, addig egy autó kormányán 629 (italtartó: 506, biztonsági öv: 403, ajtónyitó: 256). Összehasonlításképp a nyilvános liftek nyomógombjain négyzetcentiméterenként 313 baktériumkolónia található, egy okostelefon érintőkijelzőjén pedig körülbelül 100.

Egy kocsiban körülbelül 700-féle baktérium fedezhető fel összesen, melyek között olyanok is találhatók, mint például a Staphylococcus és Propionibakterium. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a kocsikban élő baktériumok nagy részéért 

az autóban történő táplálkozás tehető felelőssé, illetve az a tény, hogy a járműveket csak ritkán, illetve nem elég alaposan takarítják ki.

Az autó belseje egyébként még mindig sokkal tisztább, mint a benzinkutakon található töltőpisztolyok, melyek 12 000x (!) piszkosabbak, mint egy nyilvános WC ülőkéje - idézte a lap.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, autó, baktérium, kocsi, személygépjármű, kosz,