Trükkös lopás terjed: így fosztják ki a kocsidat a benzinkúton + videó

Pénzcentrum2018. április 14. 16:00

A bűnözők egyik kedvelt lopási módszere, hogy miközben az autó tulajdonosa nem figyel - például éppen az autót tankolja -, addig a tolvajok a jármű másik oldaláról a gépkocsihoz lopakodnak és kilopják a benne található értékeket. Mindez pillanatok alatt megtörténik, így nehéz észrevenni, ugyanakkor néhány egyszerű óvintézkedéssel védekezhetünk ellene.

A napokban az ABC News osztott meg egy videót az Instagramon, amelyen videokamerák által rögzített bűnesetek láthatóak. A különböző esetekben közös, hogy azonos lopási módszert láthatunk: miközben az autó tulajdonosa nem figyel, mert például éppen tankol, addig a bűnöző odalopózik az üres autóhoz, és ellopja a benne található értékeket. Dél-Kaliforniában a rendőrség már ki is adott egy figyelmeztetést ezzel kapcsolatban, ugyanis az utóbbi időben megnőtt az ehhez hasonló bűncselekmények száma.

Bár a videó a messzi Amerikában készült, attól még ne legyenek illúzióink: a magyarországi tolvajok is élnek hasonló trükkökkel. Nemrég a Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy a Komáromi Rendőrkapitányság előzetes letartóztatás mellett folytat büntetőeljárást K. Roland ellen, aki idén márciusban egy kitalált ürüggyel csalta a sértettet annak saját gépkocsija mögé, majd amikor a sértett nem figyelt, eltulajdonította az autóban található készpénzt.

Régi, de hatásos trükk

A rendőrség évek óta hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy a hazai gyorsforgalmi utakon előszeretettel követnek el trükkös módszerrel bűncselekményeket. A trükkökben lehetnek eltérések, de lényegüket tekintve közösek: valamilyen megtévesztéssel arra késztetik az autóst, hogy az megálljon, majd figyelmét elterelve ellopják a gépkocsiban található értékeket.

A leggyakoribb módszer, hogy az áldozat autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az kerékcsere céljából megáll, végrehajtják a bűncselekményt. Továbbá gyakori módszer még, hogy fényjelzéssel, mutogatással tévesztik meg a sofőrt, valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva megállítva őt.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  • Értékeid ne hagyd szem előtt az autóban, pénzed, okmányaid tartsd magadnál
  • A túl segítőkész idegenekkel szemben légy bizalmatlan
  • A gépjárműből való kiszállást követően azonnal zárd le az ajtókat
  • Pihenésre nagy forgalmú, kellően megvilágított parkolót használj
Címkék:
utazás, autó, autópálya, trükk, trükkös lopás, tolvajok,