Óriásit bukott az autógyártók új ötlete: végleg befellegzett a dízelnek?

hvg.hu2018. április 3. 10:00

A német autógyárak kedvezménnyel cserélik be a régebbi dieselautókat újra, ám ez úgy néz ki, hogy visszaütött és csak fokozta a dízelhajtással szembeni félelmeket - írja a hvg.hu.

A Pénzcentrumon is foglalkoztunk egy lipcsei bíróság ítéletével, amelynek értelmében szükség esetén ki lehet tiltani a környezetet fokozottan károsító dízelautókat Düsseldorf és Stuttgart belvárosából. Mivel a döntés precedensértékű, ezért a környezet védelme érdekében kiszorulhatnak a német piacról a dízelautók.

A nagyobb német autógyártók úgy reagáltak a döntésre, hogy kedvezménnyel lehet náluk becserélni a régebbi dízeleket újabb, kisebb környezetterhelésű, de szintén dízelautókra. Ez az akció ugyanakkor úgy néz ki, hogy visszaütött, és csak fokozta a dízelekkel kapcsolatos aggodalmakat.

A Duisburg-Essen egyetem autóipari kutatóintézete, a CAR-Center szerint ugyanis a Volkswagen konszernnél a januári 33,5 százalékról márciusra 17,1 százalékra esett a dízel autók részesedése a magánszemélyeknek értékesített gépjárművek közül. A teljes piacon az esésé valamivel kisebb volt, ott 33,4 százalékról 18 százalékra csökkent a mutató.

A CAR-Center szerint ráadásul a régi dízelautók tömeges cseréje nem csökkenti annak a valószínűségét, hogy egyre több helyről tiltsák ki a dízelautókat. Ennél jobb megoldás lenne a régi dízelek műszaki átalakítása, ám a katalizátorok utólagos beépítésével járó folyamatot az autógyártók túl bonyolultnak és költségesnek tartják.

Címkék:
utazás, közlekedés, autó, dízel, volkswagen, diesel,