Te is ilyen márkájú autót vezetsz? Könnyen az életed múlhat rajta

24.hu2018. február 14. 09:43

Statisztikák szerint Daewooban, Alfra Romeoban, és Seatban veszítik legtöbben életüket, ha közlekedési balesetről van szó. Míg sérülést leginkább Mercedesben, Hondában, valamint az egyik híres kamiongyártó cég járműveiben, a MAN-ban szenvednek sokan - írja a 24.hu

A lap kikérte a 2016-ra vonatkozó közlekedési balesetek statisztikai adatait a KSH-tól és a Belügyminisztériumtól. Ezekből kiderült, hogy tízezer autóra jutó halálos áldozatok számában a Daewoo, az Alfa Romeo és a Seat áll dobogós helyen, míg a Dacia, a Mazda és KIA a rangsor végén végzett. A különbségek pedig óriásiak. A Daewoo márkát használók mind okozóként és nem okozóként egyaránt a legnagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen tízezer autóra 1,28, illetve 1,12 haláleset jut. Míg mondjuk a Mazda vagy a KIA márkára csupán (okozóként) 0,14 vagy 0,22.

Érdekesség például, hogy Audiban, Chevroletben, Volvoban szinte kizárólag csak okozóként halnak meg sofőrök, míg BMW-ben, Hondában Mercedesben nem okozóként is magasak a számok. Ami csupán a balesetek számát illeti fordul a kocka, és olyan márkák állnak az élen, amikre elsőként talán sokan nem is gondolnának.

Tízezer autóra jutó sérülések számában a Mercedes vezet, második a Honda és harmadik a MAN. A Daweoo, BMW, Suzuki azonban nem sokkal marad el az éllovasoktól. A lista alsó fele még meglepőbb, hiszen ott számos olyan márka is található, amelyről nem az jutna elsőre eszünkbe, hogy baleset esetén kevesen fognak benne megsérülni. A Dacia például mind a halálos áldozatoknál, mind a sérüléseknél a listánk legalján volt.

Hazánkban egyébként európai összevetésben is kimagaslóan sok a közúti baleset. Ebben pedig a nem túl jó minőségű utak mellett a csapnivaló közlekedési morálnak is nagy szerepe lehet. Fontos tudni, hogy a lap összevetései során csak a tízezer fölötti járművel rendelkező márkákat vették figyelembe, és ebbe a teherautók és kamionok és beletartoztak.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, autó, baleset, mercedes, gépjármű, közúti baleset, alfa romeo,