Óriási büntetést kaphatsz az autópályán, ha erre nem figyelsz

MTI2018. január 31. 11:30

Lejár szerda éjfélkor a tavaly vásárolt országos és megyei éves autópálya-matricák érvényessége. 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. korábbi tájékoztatása szerint az idei évre megváltott éves matricák is 2019. január 31-ig lesznek érvényesek. A díjak az idén nem változnak. 

Új matricát az interneten keresztül is lehet vásárolni ezen az oldalon. A rendszámot és a díjkategóriát mindig ellenőrizni kell, mivel a hibás adatokkal megváltott matrica esetén pótdíjat kell fizetni. Az elektronikus vásárlást a nyugtázó értesítés igazolja.

Az úthasználati jogosultságot a fizetős útszakaszra hajtás előtt meg kell váltani, az e-matrica megvásárlása nem jelent visszamenőleges jogos úthasználatot - figyelmeztetett a NÚSZ.

Az új szabályozás szerint azonban a pótdíjfizetés elkerülhető, ha a jogosultság nélkül fizetős útszakaszra hajtók egy órán belül megváltják az e-matricát. Az idén bővült a díjköteles utak köre: Győr-Moson-Sopron megyében az M85-ös Csornát elkerülő második szakaszán, valamint Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalu szakaszán már fizetni kell.

Amennyiben valaki személgyépjárművel hajt fel fizetős útszakszra érvényes matrica nélkül, akkor 14 785 forintos bírságra számíthat, ám amennyiben azt nem fizeti be harminc napon belül, akkor a büntetés mértéke 59 500 forintra emelkedik.

Címkék:
utazás, közlekedés, autópálya, matrica, kocsi, sztráda, autópálya matrica megyei, autópálya pótdíj, megyei matricák érvényessége,