Autóval indulsz külföldre? Óvatosan, ezért csúnya bírságot is kaphatsz

Pénzcentrum2017. augusztus 9. 11:31

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, rengeteg magyar család indult el autóval nyaralni valamelyik uniós országba, és várhatóan ez a trend folytatódik majd augusztus folyamán is. Érdemes azonban résen lenni, hiszen ahány ország, annyi féle szabályozás. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat Európa közútjairól.

Igencsak hasznos bejegyzés jelent meg napokban az unió közútjain érvényes szabályokról az Európai Bizottság információs és kulturális központjának blogján. Mivel a legtöbb magyar jellemzően autóval járja be a tagállamokat, így az autópályákon érvényes sebességi limitre, a fizetős útdíj-rendszerre, illetve a megengedett alkoholfogyastásra vonatkozó előírások mindig kapóra jönnek.

Mint azt a bejegyzésben írják, "ahány ország, annyi szabályozás - például itthon nem vezethet, aki iszik, de ezzel kisebbségben vagyunk a kontinensen. A legtöbb helyen egy pohár sör többnyire még belefér, de fontos ismerni a pontos limitet. Továbbá nem árt hangsúlyozni, hogy

a megengedett véralkoholszint gyakorló (nem kezdő) vezetőkre vonatkozik.

Ha már a kontrollvesztésnél tartunk, érdemes kitérni az autópályákon megengedett maximális sebességekre is, hiszen nem mindenhol 130 km/óra a felső határ, mint idehaza. Belgiumban vagy például az Ibériai-félszigeten maximum 120 km/órával lehet repeszteni, míg a németeknél vannak olyan útszakaszok is, amelyeknél teljesen szabadjára lehet engedni a lóerőket.

Ahogy az alkoholfogyasztásra, illetve sebességhatárokra vonatkozó szabályok, úgy az útdíjfizetés rendszere sem egységes a tagországokban. Nálunk (virtuális) matricás rendszerben kell fizetni az autópálya-használatért, és ugyanez a helyzet Horvátországot kivételével valamennyi uniós szomszédunknál, valamint Bulgáriában és Csehországban is. Az országok többségében azonban - ahol nem ingyenes a pályahasználat (ami leginkább északon jellemző) - szakaszonként fizetős kapus rendszer a bevett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A német törvényhozás nemrégiben döntött arról, hogy az autópályákon szintén díjakat vezetnek be - az ingyenesség külföldi autóval várhatóan 2019-ben szűnik meg.  

- teszik hozzá a blog szerkesztői, a szerteágazó szabályokat pedig egy átfogó infografikán is összegzik.

Arra is felhívják továbbá az utazók figyelmét, hogy már nem lehet megúszni a szabálysértéseket csak azért, mert másik országból érkeztünk. Néhány éve ugyanis a tagállamoknak kötelező kiadniuk a KRESZ-re egy másik tagországban fittyet hányó állampolgáraik adatait. Ráadásul a biztonsági előírások és kötelezően előírt szabályok áthágása a legtöbb tagországban jóval magasabb tétel, mint idehaza.

Címkék:
utazás, autó, unió, autópálya, kresz, autópályamatrica, ittas vezetés, alkohol, útdíj, eu, sebesség, alkoholfogyasztás, sebességkorlátozás,