A magyarok 92 százaléka nem törődik ezzel, aztán meg fizethet

Pénzcentrum2015. június 3. 16:30

Az autóbiztosítások aránya Magyarországon megfelel a régiós átlagnak, Kelet- és Közép-Európában tizennégyből csak egy háztartásnak van CASCO biztosítása.

A kelet- és közép-európai háztartások mindössze hét százaléka rendelkezik CASCO biztosítással, KGFB-vel a 47 százaléka. A magyarországi arányok a régiós átlagnak megfelelően alakulnak - derül ki a GfK Financial Intelligence legújabb felméréséből.

A legtöbb országban CASCO biztosítást önkéntes alapon kötnek az ügyfelek. Két ország emelkedik ki régiós összehasonlításban: Szerbia és Szlovénia. Míg Szerbiában százból mindössze két háztartás él a CASCO nyújtotta védelemmel, Szlovéniában a háztartások 41 százalékának van CASCO biztosítása, aminek az oka elsősorban az, hogy az autók nagy részét lízingszerződéssel használják, amely előírja az ilyen típusú biztosítás meglétét. Csehországban ugyanez az arány - markánsan az átlag felett - 14 százalék, Szlovákia és Bulgária esetében pedig 10 százalék körül alakul. A felmérésben szintén résztvevő többi régiós országban, így Magyarországon, Szerbiában, Ukrajnában, Horvátországban, és Lengyelországban 10 százalék alatti az elterjedtség, tehát átlagosan tízből nem egészen egy háztartás köt CASCO biztosítást.

Teljesen más a kép a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) vizsgálva, ez ugyanis kötelező mivolta okán országonként a gépjármű tulajdonosok számához hasonló, így adataiból következtethetünk az adott országra jellemző vásárlóerőre. A KGFB biztosítás a vizsgált régió háztartásainak 47 százalékában fordul elő, azaz közel minden másodikban.

A régió megosztottságát jól mutatják a nagymérvű eltérések: míg Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában 60 százalék körülien, addig Ukrajnában mindössze a háztartások 12 százaléka rendelkezik ilyen biztosítással.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarországon a KSH adatai szerint 3,1 millió személygépjármű fut az utakon, átmeneti csökkenés után a használatban lévő személygépjárművek száma a 2014. évben újra elérte, illetve túlszárnyalta a 2008-as szintet.

A háztartások 52 százaléka rendelkezik KGFB biztosítással, és 8 százalék CASCO típusú védelemmel; összehasonlításul: a háztartások 64 százalékában található otthonbiztosítás.

 

Címkék:
biztosítás, autó, KGFB, casco,