Készülhetnek az autósok: így drágul az útdíj

Portfolio2014. december 10. 22:58

Kezd körvonalazódni, hogy miből is remél pluszbevételt a kormányzat a jövő évi költségvetésbe, már ami az útdíjból befolyó bevételeket illeti. A Népszabadság információi szerint nem csak díjemelésre kerül sor - sőt, ennek lesz kisebb hatása -, hanem a díjköteles utak hosszát növelik meg.

A tervezet szerint a legtöbbeket érintő változás, hogy az eddig díjmentesen használható M0-ás - kis kivételektől eltekintve - fizetőssé válik. Nevezetesen a 11-es főút és az M3-as, a 4-es főút és az M5-ös közötti szakaszok használatáért kell e-matricát vásárolni, vagy e-útdíjat fizetni. Aki tehát "körbe" kívánja autózni Budapestet, annak fizetnie kell. A legnagyobb tranzitforgalmat bonyolító, az M1-es és M5-ös közötti szakasz - nem utolsó sorban a várható nemzetközi rosszallás miatt is - díjmentes marad. De nem csak az M0-ásért kell majd 2015. január 1-től fizetni, hanem a fővárosi bevezető szakaszok használatáért is. Itt még kérdéses, hogy csak a "lakott terület" táblán kívül, vagy esetleg az autópálya kezdetét jelző táblától. Az agglomerációból ingázók és a bevásárlóközpontok látogatói tehát jövőre vagy fizetnek, vagy vállalják az időrabló araszolást az alsóbbrendű utakon.

Budapest sem jár jól az új helyzettel, ugyanis a gyűrűs-sugaras úthálózata miatt - aminek a tehermentesítésére szolgál(na) az M0 - egyelőre díjfizetés nélkül lehet eljutni az úticélhoz, de a dugódíj 2016-ra tervezett bevezetésétől már ebben sem lehet biztos senki.

A tarifák is változnak, az e-útdíj mértéke 5 százalékkal nő, a kisbuszok és lakóautók számára viszont kétszeresére drágul az egy évnél rövidebb időre megvásárolt e-matrica.

Lesz viszont megyei úthasználati jogosultság, évente 5 ezer forintért, de a megyehatárok átlépését szigorúan ellenőrzik, és ha valaki elvét egy lehajtót, kemény büntetésre számíthat, ami alól az utólagos e-matrica vásárlással sem tud menekülni, legkésőbb januártól ugyanis 0 percre csökken a hivatalosan eddig sem létező türelmi idő. A megyei matrica indoklása állítólag az, hogy Budapest és a Balaton között így évi 20 ezer forintért lehet személyautóval korlátlanul használni az M7-est - szemben az eddigi 43 ezerrel.

Címkék:
utazás, autó, útdíj, m3 bevezető, m0-ás autópálya,