A vevő is bukik, ha trükkös használt autót vesz

Pénzcentrum2014. augusztus 25. 09:02

Milliárdokat bukik a költségvetés azzal, hogy a behozott használt autók adásvételi szerződését sok nepper egyszerűen meghamisítja, a vevők pedig elesnek a kötelező egy év szavatosságtól és garanciától - mondta a Napi Gazdaságnak Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke.

A használt autók piacán trenddé vált, hogy a "dealerek" nem cégként importálják az autót, egyszerűen behozzák az országba, kiállítják a telephelyen, majd amikor elkel, hamisítanak hozzá egy adásvételi szerződést a külföldi eladó és a magyar vevő között. Így nem fizetik meg a környezetvédelmi termékdíjat, az áfát, a nyereségadót és az iparűzési adót. Ez autónként átlagosan 100-300 ezer forint kiesést jelent az államnak.

A szakember szerint a tervek szerint a jövő év végén induló járműtörténeti adatbázis majd tiszta helyzetet teremt. Fojt szerint nagy szükség van rá, amit az is bizonyít, hogy ha egy autós most beviszi a járművét egy kereskedésbe, a kereskedő azt sem tudja, van-e végrehajtás az autón, vagy "tiszta".

Fojt Attila azt tanácsolja a külföldről autót behozni szándékozóknak, hogy csak akkor vágjanak bele a vételbe egymagukban, ha az adott ország nyelvét jól beszélik, rendelkeznek hely- és műszaki ismerettel és tisztában vannak a magyarországi forgalomba helyezés szabályaival és anyagi vonzatával.

Címkék:
vásárlás, autó, használt autó, nyereségadó,