Kétszer annyi a taxis vidéken, mint amennyire szükség lenne

Pénzcentrum2014. március 6. 11:00

Budapesthez hasonlóan vidéken is túl sok a taxi, számuk közel kétszerese a szükségesnek. Viszont a fővároshoz képest kevésbé szabályozott a vidéki piac - írja a Napi Gazdaság.

A kétszázezer lakosú Debrecenben néhány évvel ezelőtt még 10-11 taxitársaság működött, mára azonban két cég maradt. Mindkét vállalkozás 120-140 szerződött partnerrel dolgozik. A körülbelül 60 szabadúszót is beleszámolva mintegy 300-350 fuvarozó működik a városban. Számuk annak ellenére emelkedik tovább, hogy a város inkább 200-250 taxist tudna eltartani. A megyeszékhelyi díjtételek nem térnek el lényegesen a budapestitől, 20 forinttal kerül csak többe a fővárosban taxizni, mint Debrecenben (itt 260 forintért szállítják az utasokat kilométerenként). Budapesthez hasonlóan a hajdúsági városban is hétvégenként ugrik meg leginkább a forgalom az egyetemistáknak köszönhetően. Az utazóközönység túlnyomó részét a magán utasok teszik ki, de az ipari park vagy város multinacionális vállalatai miatt a céges ügyfelek száma sem elhanyagolható.

Szegeden is körülbelül kétszer annyi a taxis, mint amennyit a piac igényelne. A városban működő hat fuvarszervező 360-370 autóval működik, 180-200 viszont elég lenne. Itt viszont egy taxitársaság vezetőjének elmondása szerint a túlkínálat idővel megoldódik, mivel a távozók helyébe nem érkeznek új szereplők.

Címkék:
autó, taxi, debrecen, szeged,