Kaszáltak a rendőrök a Lavina akción: két hét, 1300 gyorshajtó

Pénzcentrum2013. november 15. 13:10

Felfüggesztette a rendőrség a Lavina elnevezésű sebességmérési akciót, hogy értékeljék az eddigi tapasztalatokat. 14 nap alatt mintegy 1300, a megengedett sebességnél gyorsabban hajtó autóst bírságoltak meg, összesen 10,5 millió forintra. Tavaly a kiszabott bírságok jelentős részét, 14,1 milliárd forintot, a gyorshajtók kapták.

Nem a bírságok számának vagy azok összegének emelkedését tekintik eredménynek, hanem azt, ha kevesebb baleset történik az ország útjain - közölte a hvg.hu-val az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

A rendőrség december közepéig hirdette meg a "láncszerű" sebességméréseket. A bejelentéskor közölték, a traffipaxok felsorakoztatásának az az általános tapasztalata, hogy az autósok a sebességmérő elhagyása után újra gyorsabban hajtanak a megengedettnél; ezt a magatartást kívánták kiszűrni a Lavina akció keretében. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a legtöbb közúti balesetet továbbra is a sebesség nem megfelelő megválasztása, illetve gyorshajtás okozza.

Október vége óta háromszor tartotta meg a rendőrség a Lavina elnevezésű, gyorshajtók kiszűrésére szolgáló akciót, az M1-es autópályán és az M3-ason, több megyét érintően. Ezek során 1 293 sebességet túllépő autóst "fogtak", akik közül a helyszínen megállítottak 546-ot. A szabálytalankodó száguldozókkal szemben összesen 10,5 millió forint bírságot szabtak ki. A rendőrség részéről hozzátették, a Lavina akció végrehajtását a kétheti tapasztalatok értékelésére figyelemmel felfüggesztették.

Címkék:
autó, rendőrség, gyorshajtás, sebességmérés, baleset m3,