Sosem találnád ki, hogy melyik a legnépszerűbb magyar kocsi

Pénzcentrum2013. július 2. 13:46

A JATO Dynamics legfrissebb statisztikái alapján júniusban összesen 5 009 darab új személygépkocsi került forgalomba, ami tavaly júniushoz képest mindössze 1 százalékos emelkedést jelentett. Az idei év első hat hónapjában a legsikeresebb autómárka tekintetében nincs változás, stabilan őrzi vezető helyét a Ford, míg a modellek között ezúttal is az Octavia volt a legnépszerűbb. A magánszemélyek részére történő eladások tekintetében viszont élre tört a Dacia, amely a sikert két népszerű modelljének, a Dusternek és a Sanderonak köszönhette.

Letaszíthatatlan az élről a Ford

1 százalékkal több autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban, ez összesen 5 009 darab új autót jelentett az év hatodik hónapjában Magyarországon. Az első hat hónapban összesítve 2 százalékkal kevesebb autó került forgalomba, mint a tavalyi év azonos időszakában. Júniusban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) ismét a Ford volt, 735 darab értékesített járművel.


A 2013-as évben júniussal bezárólag is a Ford került ki győztesen 3 665 darab gépjármű össz forgalomba-helyezéssel, mellyel a hazai piac 11 százalékát sikerült lefednie a márkának. Modell szinten a legtöbbet ismét a Skoda Octavia-ból értékesítették júniusban (348 darab), az éves modell ranglistát is az Octavia vezeti 1 509 darabos eladással.

 

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tarolt a Dacia

A jelenlegi piac jellegzetessége a JATO Dynamics közleménye alapján, hogy az új autó forgalomba-helyezések 73 százaléka céges, míg a magán eladások a piac 27 százalékát teszik csak ki. Tovább torzítja a jelenlegi piaci összképet az újra megnövekedett re-export jelenség, melynek pontos nagyságrendjét jelenleg nehéz meghatározni.


A hazai piacon bár a legtöbb gépjárművet cégek vásárolják vannak olyan gyártók, amelyek jól teljesítenek a magánszemélyeknek történő értékesítések területén is. Ilyen például a Toyota, amely eladásainak 55 százalékát köszönhette júniusban a magánszemélyeknek. A Dacia értékesítésének 54 százalékát realizálta júniusban a magánszegmensből. Darabszám tekintetében viszont a Dacia vezette a magánszemélyek részére történő autóértékesítéseket múlt hónapban, ami két népszerű modelljének, a Dusternek és a Sanderonak volt köszönhető.

Messze elmaradnak a számok a válság előtti szintektől

A JATO Dynamics közleménye ismét kiemeli, a számok messze elmaradnak a válság előtti forgalomba helyezési mennyiségektől, valamint az üzletág sikeres működéséhez szükséges optimális darabszámoktól. Összehasonlítás végett a válság előtti 2008-as év júniusi eredménye a 2013-as év azonos időszakának 280 százaléka volt, tehát 16 621 darab személyautó és haszongépjármű talált gazdára. A cég véleménye szerint az előttünk álló 6 hónapban sem várható számottevő javulás, ennek hátterében az állhat, hogy a potenciális magánvásárlók azon része, akik a 2008-ig tartó hiteldömping során adósodtak el, még sokáig nem várhatók vissza a szalonokban. A mostani kereslet nagy részét kitevő céges-és flottavásárlások területén sem lehet forgalomnövekedésre számítani.

Címkék:
autó, autópálya,