Kiderült: ilyen autót vesz a legtöbb magyar

Pénzcentrum2013. április 2. 18:36

Idén márciusban összesen 5 085 új személygépkocsi került forgalomba, ami tavaly márciushoz képest 6 százalékos emelkedést jelent. Az idei év első három hónapjában a legsikeresebb autómárka a Ford volt, míg a modellek közül az Octavia volt a legnépszerűbb - derül ki a JATO Dynamics legfrissebb statisztikáiból.

6 százalékkal több autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban, ez összesen 5 085 darab új autót jelentett az év harmadik hónapjában Magyarországon. Az első három hónapban összesítve 10 százalékkal kevesebb autó került forgalomba, mint a tavalyi év azonos időszakában. Márciusban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt, 684 darab értékesített járművel. A 2013-as évben március hónappal bezárólag is a Ford került ki győztesen 1 653 darab gépjármű össz forgalomba-helyezéssel, mellyel a hazai piac 11 százalékát sikerült lefednie a márkának. Modell szinten a legtöbb Skoda Octavia-ból került értékesítésre márciusban (266 darab), az éves modell ranglistát is az Octavia vezeti 669 darabos eladással.

A jelenlegi piac jellegzetessége, hogy az új autó forgalomba-helyezések 73 százaléka céges, míg a magán eladások a piac 27 százalékát teszik csak ki. Tovább torzítja a jelenlegi piaci összképet az újra megnövekedett re-export jelenség, melynek pontos nagyságrendjét jelenleg nehéz meghatározni.

A közlemény kiemeli, a számok messze elmaradnak a válság előtti forgalomba helyezési mennyiségektől, valamint az üzletág sikeres működéséhez szükséges optimális darabszámoktól. Összehasonlítás végett a válság előtti 2008-es év márciusi eredménye a 2013-as év azonos időszakának 269 százaléka volt, tehát 16 129 darab személyautó és haszongépjármű talált gazdára. A cég véleménye szerint az előttünk álló 9 hónapban sem várható számottevő javulás, ennek hátterében az állhat, hogy a potenciális magánvásárlók azon része, akik a 2008-ig tartó hiteldömping során adósodtak el, még sokáig nem várhatók vissza a szalonokban. A mostani kereslet nagy részét kitevő céges-és flottavásárlások területén sem lehet forgalomnövekedésre számítani.

 

Címkék:
autó,