Folytatódik az országos havazás

MTI2013. március 26. 23:09

Kedden országszerte nehezítette a közlekedést a havazás, illetve a hófúvás, emiatt sok útszakaszon, határátkelőhelyen korlátozták a kamionok forgalmát, a csúszós utakon több baleset is történt, de egy település sem vált megközelíthetetlenné. Estig országszerte csaknem 200 műszaki mentésnél segítettek a tűzoltók. Az előrejelzések szerint erős hófúvás már nem várható, de a havazás még többfelé folytatódik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hajnalban Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint a főváros területére másodfokú, Komárom-Esztergom és Békés megye kivételével az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki havazás, illetve hófúvás miatt.

A fővárosban hajnalban minden BKV-járat rendben elindult. A reggeli órákban még több megyében teljes, néhol részleges kamionstop volt érvényben. Délelőtt a magyar hatóságok is elrendelték a magyar-szlovén határszakaszokon a Romániából, Ukrajnából, Szerbiából és Horvátországból érkező, a 7,5 tonna össztömegűnél nagyobb tehergépjárművek közlekedésének részleges korlátozását.

A télies útviszonyok miatt országszerte több jármű árokba csúszott, keresztbe fordult az úton. Pest megyében is több balesethez riasztották a hatóságokat, az M0-s autóúton is egymást érték a balesetek.

Fejér megyében úgy döntöttek: korábban hazaengedik a gyerekeket az iskolákból, hogy hazajutásuk biztonságos legyen.

Az idő javulásával a meteorológiai szolgálat mindenhol elsőfokúra mérsékelte a kiadott figyelmeztetéseket. Kedd délutánra a megyei szintű kamionstopot, valamint a határátkelőhelyeken elrendelt részleges forgalomkorlátozást is feloldották.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság esti közleménye szerint a rendkívüli havazás ideje alatt, kedden kora délutánig Magyarország területén összesen 1400-1500 tehergépjármű kényszerült várakozni. Nem sokkal három óra előtt azonban mindenhol megindult a forgalom. A határátkelőhelyeken nem kell várakozni, a főutak döntő többsége jól járható, kisebb fennakadások egyes mellékutakon fordulhatnak elő - tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: folytatódik az országos havazás. Szerda reggelig az országban még 3-10 centiméternyi hó hullhat. Szerdán az éjszakai órákig már csak az ország északkeleti felében valószínű számottevő, megmaradó hó. Ebből általában legfeljebb 5, az északkeleti határ közelében 5-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki - tették hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szerdára már csak három megyére és csak havazás miatt - hófúvás miatt már nem - adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat. Az ország többi részén nem várható veszélyes időjárási jelenség.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kedd esti közleményében azt írta: Budapesten nem sokkal 18 óra után sok helyen ismét intenzív havazás kezdődött. Munkagépeiket ezért a mellékutakról visszairányították a fő- és közösségi közlekedési utakra. A fővárosban éjszakára hómunkásokat vesznek fel.

Hardy Mihálynak, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint a Liszt Ferenc-repülőtéren nincs fennakadás, de az intenzív havazás miatt ismét teljes készültségben dolgoznak.

Címkék:
utazás, autó, havazás, autópálya, m0 balesetek ma,