Havazás: fennakadások a közlekedésben és az áramellátásban

MTI2013. március 16. 22:47

Szombat estére javult a közlekedési helyzet az országban, azonban több útszakasz még mindig, már napok óta járhatatlan, és több tízezrek vannak még áram nélkül.

Továbbra is komoly gondok vannak a közlekedésben az M1-es autópályán

Az Útinform honlapján szombat este fél nyolckor közzétett tájékoztatás szerint a sztrádán Budapest felé már végig lehet közlekedni, a korábbi lezárásokat feloldották, de az óriási torlódás miatt csak lépésben lehet haladni. Azonban az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán sokkal rosszabb a helyzet, az M0-s autóúti csomóponttól az M19-es győri csomópontig továbbra is zárva van a sztráda, a forgalmat átterelik az 1-es főútra, de azon is lépésben araszol a forgalom.

Óriási a torlódás az M0-s autóúton az M1-es autópálya, illetve az 1-es főút felé vezető oldalon is. Több kilométeres a kocsisor, az M1-esre Hegyeshalom felé továbbra sem lehet felhajtani. Az M0-M1-csomópontban a kamionokat visszaforgatják az M7-es felé - olvasható az Útinform oldalán.

Nincs már elzárt település
Kiszabadult az utolsó település is a hó fogságából Veszprém megyében és egyben az országban is - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat este az MTI-t.

Kómár Viktória elmondta: az utolsó elzárt település Páliháláspuszta volt.

A megyében nincs lezárt főút sem, csupán öt alsóbbrendű út járhatatlan - tette hozzá.

(MTI)


Ezt megelőzően, szombat délután Kossa György, a katasztrófavédelmi főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője bábolnai sajtótájékoztatóján azt mondta, délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom az M1-es autópályán, a forgalmat szakaszosan engedik a sztrádára. Kifejtette: a pálya bábolnai szakaszán 110 kilométer/órás szél fújt, mely 2,5 és 5 méteres hótorlaszokat emelt, emiatt mintegy 14 ezer ember került a hó fogságába, 4000 személykocsiban és 2700 teherautóban. Tatabánya felé 30, Győr felé 15 kilométeres sor alakult ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának öt óra utáni jelentése szerint a járhatatlan utak száma folyamatosan csökken, az akkori adatok alapján 58, döntő többségében alsóbbrendű úton volt érvényben teljes útzár.

A rendőrség külön felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi hófúvások nyomán kialakult útállapotok miatt Komárom-Esztergom megye közúthálózatának nagy részén nem biztonságos a közlekedés. Később a hatóság arra is figyelmeztetett, hogy nehezen járható, jégbordás szakaszokra lehet számítani a következő 12-24 órában az autópályákon, valamint a fő- és mellékutakon.

A katasztrófavédelem és a rendőrség szombat délutáni közös közleménye szerint országszerte 14 400 embert és 3700 gépjárművet szabadítottak ki a mentőegységek a hó fogságából.

Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és Papp Károly országos rendőrfőkapitány a nap folyamán beszámolót tartott az elmúlt napok rendkívüli, télies időjárása nyomán kialakult helyzet részleteiről. A belügyminiszter a tájékoztatón azt mondta, a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési, valamint áramszolgáltatási problémák összesen mintegy 270 ezer embert érintettek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést - tette hozzá. Megjegyezte továbbá, hogy a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a sajtón keresztül.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy Budapestről buszokkal önkénteseket szállítottak az M1-es autópályára segíteni. Az országos rendőrfőkapitány pedig ismertette: újabb 700 rendőrt irányított az M1-es sztráda térségébe, hogy közreműködjenek a mentésben.

Gondok az áramellátásban

Továbbra is gondok vannak ugyanakkor az áramellátásban az ország keleti részén. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendkívül rossz terepviszonyok között dolgozó szerelők szombat délután négy óráig újabb négyezer fogyasztó helyre tudták visszakapcsolni az áramot. A csaknem ötven órája dolgozó hibaelhárítók erőfeszítései ellenére a megyében 46 ezer fogyasztói helyen továbbra sincs áram. Szabolcsban, Ibrány térségében egyébként még az áramellátás helyreállítását segítő egyik honvédségi lánctalpas jármű is elakadt.

Hajdú-Bihar megyében ugyanakkor már csaknem 100 százalékban helyreállt szombat kora délutánra az áramellátás. Folyamatos az áramszolgáltatás helyreállítása Északkelet-Magyarországon is.

A Magyar Vöröskereszt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kétszáz önkéntese és ötven munkatársa húszezer embernek segített az elmúlt napok rendkívüli időjárásával összefüggésben csütörtök óta.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután mindenhol visszavonta a gyenge hófúvás miatt korábban kiadott figyelmeztetését.

A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

Címkék:
utazás, autó, havazás, autópálya, veszprém megyei rendőr-főkapitányság,