Riasztó hírszerzési jelentés: Oroszország egy Nyugattal való konfrontációra készül

Népszava2024. február 14. 09:33

Az Egyesült Államok nem fogadta el a Kreml Ukrajnára vonatkozó tűzszüneti ajánlatát.

Elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnára vonatkozó tűzszüneti javaslatát az Egyesült Államok – írja a Népszava a Reuters nyomán. A lap úgy tudja, hogy 2023 végén – 2024 elején Putyin közvetítőkön keresztül és bizalmasan is jelezte, hogy hajlandó lenne a harcok beszüntetésére. A putyini elképzelés szerint az orosz-ukrán háborút a jelenlegi frontvonalak mentén befagyasztották volna, vagyis Ukrajnának tudomásul kellett volna vennie, hogy nem kapja vissza a megszállt területeit.

A Reuters forrásai szerint a Kreml csalódott volt, amiért az amerikaiak nem voltak nyitottak az orosz ajánlatra. Ugyanakkor egy másik amerikai forrás tagadta, hogy Washington Ukrajna jelenléte nélkül hivatalosan felvenné a kapcsolatot az oroszokkal.

Ugyancsak a Reuters számolt be az észt hírszerzés egyik prognózisáról, mely szerint Oroszország arra készül, hogy egy évtizeden belül katonai konfrontációra kerül sor közte és a nyugati országok között. Ezt arra az értesülésre alapozzák, mely szerint Moszkva a balti államok és Finnország közelében állomásozó orosz haderők megduplázására készül.

Címkék:
egyesült államok, ukrajna, oroszország, putyin, orosz, usa, elnök, amerikai egyesült államok, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, észtország,