Így lehet kijátszani az új üvegvisszaváltó automatákat: azért is fizet a gép, amiért nem kellen

Pénzcentrum2024. május 11. 11:31

A műanyag palackok, alumíniumdobozok és üvegpalackok vásárlásakor felárat számítanak fel, ha azokon az újrahasznosításra jogosító logó szerepel, de egyes kiskereskedők még mindig olyan termékeket árulnak, amelyek nem tartalmazzák ezt a logót. Egy TikTok videón keresztül terjedt el egy trükk Romániában, amivel az ottani  RetuRo rendszert be lehet csapni régi csomagolású termékekkel is, amelyekre nem kellene a díjat fizetni. A hatóságok szerint ez a módszer csak június 30-ig működik, utána már csak a megfelelő logóval ellátott termékek kerülhetnek forgalomba.

A műanyag palackok, alumíniumdobozok és üvegpalackok vásárlása során 50 banis felárat kell fizetniük a vásárlóknak Romániában, amennyiben a termékek csomagolásán szerepel az újrahasznosítást elősegítő RetuRo logó. Ennek ellenére a kiskereskedők továbbra is forgalmaznak olyan termékeket, melyek csomagolásán nem található meg ez a jelzés, így elméletben ezekért nem kellene plusz díjat fizetniük a fogyasztóknak, továbbá ezeket nem lehetne visszaváltani az üzletekben vagy automatákban.

Egy TikTok felhasználó által közzétett videó azonban rávilágított arra, hogy lehetséges kijátszani a RetuRo rendszert. A videón látható módszer szerint egy régi műanyag palack esetén is megszerezhető az 50 banis utalvány, ha egy másik vonalkód nyomtatása után azt az eredeti vonalkód fölé helyezik - számolt be a Maszol.

A Libertatea újságírói saját tesztjükkel igazolták ezt a trükköt. Egy olyan műanyag palackot használtak, amelyen nem szerepelt a RetuRo logója, majd egy logós termék vonalkódját lefénymásolták és az eredeti vonalkód fölé ragasztották. A manipulált palackot sikeresen elfogadta a visszaváltó automata.

Az Adevărul portál beszámolója szerint a hatóságok tisztában vannak ezzel a kiskapuval, de kiemelték, hogy ez a módszer csak június 30-ig alkalmazható. E dátumot követően már kizárólag azon termékek kerülhetnek forgalomba, amelyek csomagolásán megtalálható a RetuRo logója. Ez azt jelenti, hogy ezen időpont után már nem lesz lehetséges korábbi csomagolású termékek értékesítése.

Címkék:
vásárlás, trükk, műanyag, termékek, tiktok, üvegvisszaváltás,