Több áruházát is bezárhatja, átlalakíthatja az IKEA: mire készül a svéd bútoróriás?

Pénzcentrum2024. április 15. 12:12

A kiskereskedelmi ágazatban zajló átalakulás során a nagy utcai márkák, mint az IKEA többé nem csupán termékeket kínálnak, hanem élményeket is nyújtanak, helyet biztosítva közösségi eseményeknek és kulturális kezdeményezéseknek - ezzel új szintre emelve a vásárlói kapcsolatokat és a helyi közösségek támogatását.

A kiskereskedelmi szektorban jelentős átalakulás figyelhető meg, amely során a nagy utcai márkák többé nem csupán termékeket kínáló boltokként funkcionálnak. Az online vásárlás előretörésével és az autózás csökkenő dominanciájával a kiskereskedők új módszereket keresnek arra, hogy bekapcsolódjanak az emberek mindennapjaiba. Ennek érdekében helyiségeiket multifunkcionális térként alakítják át, amelyek színházakká vagy közösségi találkozóhelyekké válhatnak - írja a Rics.org.

Ez a változás új perspektívát követel a vagyonkezelőktől is, akiknek már nem csak a profitra kell összpontosítaniuk, hanem figyelembe kell venniük a helyi közösségeket is, amelyeket az üzleteik szolgálnak. Az IKEA például, mely 80 év óta van jelen a piacon, kihasználja ingatlanait arra, hogy azokat közösségi és szórakoztató helyszínekké alakítsa át.

Az bútorlánc stratégiai változtatásaiban kiemelt szerepet kapnak az új belvárosi áruházak nyitása és a bevásárlóközpontok felújítása. Példák erre az Oxford Streeten megvett Topshop épület és San Franciscóban egy hatemeletes bevásárlóközpont átalakítása. Ezen túlmenően a vállalat Livat koncepcióját Hammersmithben mutatták be, ez egy olyan helyszín, amely ötvözi a kiskereskedelmet közösségformáló tevékenységekkel.

A portál szerint az IKEA nem fél attól sem, hogy bezárjon helyszíneket, ha azok nem teljesítenek elvárások szerint. Például ilyen volt a Birmingham belvárosi gyűjtőpontja vagy a Tottenham Court Road-i tervezőstúdió. Ugyanakkor új kezdeményezéseket is indítanak, mint például Pozsonyban egy coworking tér készül majd. A cég továbbra is törekszik arra, hogy integrált része legyen a közösségnek és innovatív módon közelítse meg a kiskereskedelmet. Ez magában foglalja események és aktivitások szervezését üzleteiben annak érdekében, hogy erős kapcsolatot építsen ki vásárlóival és támogassa a helyi közösségeket.

Címkék:
vásárlás, ingatlan, IKEA, áruház, kiskereskedelem, bútor, átalakulás, bútoráruház, áruházak,