Súlyos dolog derült ki a narancslevekről: ezt minden magyar családnak tudnia kell

Pénzcentrum2024. április 8. 20:12

A narancslé számos háztartás reggeli és napi rutinjának részét képezi, bár C-vitaminban, káliumban és folsavban gazdag, magas cukor- és citromsavtartalma miatt egyre többen kérdőjelezik meg, mennyire egészséges is valójában. Táplálkozási szakértők szerint a mértékletes fogyasztás kulcsfontosságú, mivel nagy mennyiségben negatív hatásai lehetnek az italnak, éppen ezért javasolt inább a teljes narancs elfogyasztása, hiszen az előnyösebb a rosttartalma miatt - számolt be a Huffpost. .

A narancslé szerte a világban népszerű ital, hiszen amellett, hogy finom C-vitamint, káliumot és folsavat tartalmaz, de magas cukor- és citromsavtartalma miatt már táplálkozási szakemberek is megkérdőjelezik az egészségességét. Heidi McIndoo, regisztrált dietetikus szerint a narancslé alapvető tápanyagokat biztosít ugyan, de túlzott fogyasztása nem javasolt.

Maggie Bell, bejegyzett dietetikus arra figyelmeztet, hogy a narancslé sok természetes cukrot tartalmaz, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a vércukorszint emelkedéséhez. Rich Taylor-Wellington, fitnesz teljesítményedző szerint a narancslé fogyasztása hosszú távon akadályozhatja az egészséges testsúly megtartását. Ráadásul az eredeti gyümölcs rosttartalmának hiánya miatt könnyen túlfogyasztható az ital, ami igazából a legnagyobb baj vele.

Elizabeth V. Simpson, fogorvos hangsúlyozza, hogy a narancslé savtartalma károsíthatja a fogzománcot. A negatív hatásokat figyelembevéve a szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb módja a narancslé fogyasztásának az lehet, ha inkább megeszik a gyümölcsöt magának. McIndoo és Taylor-Wellington is azt javasolja, hogy így kihasználhatjuk a gyümölcsök rosttartalmának pozitív hatásait úgy, hogy közben kevesebb kalóriát viszünk be. Ha azonban mégis narancslevet szeretnénk inni, ajánlott a mértékletesség és szívószál használata javasolt a fogak védelme érdekében.

Címkék:
vásárlás, üdítő, narancslé, narancs, üdítőital,