Váratlan bejelentés, rengeteg terméket tiltanának ki az EU-ból: sok magyar búcsúzhat kedvencétől?

Pénzcentrum2024. március 5. 11:11

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament ideiglenes megállapodást ért el a kényszermunkával előállított termékek uniós piacra történő behozatalának tilalmáról, céljuk a kizsákmányoló vállalatok üzleti modelljének megtörése - írta a Reuters.

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament egy ideiglenes megállapodást ért el, amelynek célja a kényszermunkával előállított termékek behozatalának megakadályozása az EU egységes piacára. Ez a lépés a Bizottság és a tagállamok közötti felelősségmegosztást is pontosítja abban, hogy hogyan azonosítsák és tiltsák be azokat a vállalatokat, amelyek kényszermunkásokkal gyártatnak.

Pierre-Yves Dermagne, Belgium gazdasági és munkaügyi minisztere szerint ez a rendelet arra törekszik, hogy megtörje az ilyen vállalatok üzleti modelljét, a cél, hogy sem Európában, sem más országokban gyártott termékeik ne találhassanak piacra az EU-ban. A tervezett tilalom nem csak az EU-n kívül kényszermunkával előállított árukra vonatkozna, hanem olyan EU-ban gyártott termékekre is, amelyek alkatrészeit külföldön kényszermunka segítségével állították elő. Az ideiglenes megállapodás hivatalos jóváhagyásra vár mind az Európai Parlamenttől, mind a Tanácstól ahhoz, hogy hatályba léphessen.

Címkék:
vásárlás, unió, európai parlament, európa, európai unió, európai bizottság, import, tilalom, betiltás, kényszermunka, termékek, kitiltás, európai tanács,