Komoly díjakat jelentett be a Posta márciustól: szívhatja a fogát, aki szokott a neten vásárolni

Pénzcentrum2024. február 19. 09:02

Közzétette a Magyar Posta, milyen költségekkel szállít ki azokból a webáruházakból, amelyek nem kötnek külön szerződést a vállalattal. Március végétől minden hazai kiskereskedelmi internetes áruház köteles felkínálni a Posta kiszállítási szolgáltatását. Szerződni nem kötelező az állami céggel, de akkor a csomagokért nem megy "házhoz" a futár, azt a webshopoknak kell feladni.

Megjelent a Magyar Posta honlapján egy tájékoztató arról, hogy egy új rendelet szerint a Magyarország területére értékesítő, kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozások 2024. március 28-tól az általuk értékesített áruk kézbesítéséhez a honlapjukon választási lehetőségként tüntessék fel a Magyar Posta Zrt. által nyújtott postai (kézbesítési) szolgáltatást is.

Az Infostart által kiszúrt "webáruházi regisztráció" nevű aloldalon azt írják, akinek nincs egyedi szerződése a Postával, annak az alábbi kiszállítási árakat kell feltüntetnie a webshopjában:

  • Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db.

Mint a tájékoztatóból kiderül, a fenti árak a Posta általános szerződési feltételeiben szerepelnek, nem szükséges külön leszerződi velük a cégeknek, amennyiben ez nekik megfelel. Viszont egy másik mondaból az olvasható ki, hogy a társaság mégis ebbe az irányba akarhatja terelni a webáruházakat:

Amennyiben az általános szerződési feltételeinkben meghatározott postai szolgáltatást veszi igénybe, abban az esetben az Ön vásárlója által megrendelt terméket nem áll módunkban az Ön telephelyén felvenni

- áll a tájékoztatóban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarul, ha egy webáruház nem szerződik le a Postával, de a vásárlója MPL-es kiszállítást kér, akkor a cégnek kell gondoskodnia a csomagfeladásról, nem mennek el a megrendelt termékért. Ez egyfelől a vállalkozásnak plusz logisztikai teher, másrészt adott esetben a szállítási idő is hosszabbodhat annak függvényében, hogy az adott webshop munkatársai mikor tudják feladni a csomagot a Postánál.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

Címkék:
vásárlás, webshop, házhozszállítás, posta, webáruház, március, magyar posta, kiszállítás, kézbesítés,