Itt a nagy tűzifa-titok: végre megoldás született, így nem kell fáznunk a télen

HelloVidék2024. február 5. 08:14

Árcsökkenés kezdődött a tűzifapiacon, és az egyik erdészet maradéktalanul el tudja látni az igénylőket.

Bár természetesen nem tilos, de a hazai erdőkben még így is komoly szabályokhoz kötött még a gallyak és aprófák összegyűjtése is. A Vérteserdő Zrt vezérigazgatója a HelloVidéknek elmondta a legfontosabb tudnivalókat, de összegyűjtöttük azt is, hol mindenhol lehet az országban „Szedd magadban” 2024 telén olcsó tüzelőhöz jutni.

A tavalyi évben hatósági áras lett a tűzifa, az igényekkel az állami erdőgazdaságoknál kellett jelentkezni, háztartásonként pedig legfeljebb 10 erdei köbmétert lehetett igényelni. Egy magán erdészetben 36-38 ezerért adták akkor köbméterét, a hatósági ár 30 ezer forint volt. Az emberek valósággal megrohamozták a boltokat, és pillanatok alatt elfogytak az üzletekből a kályhák, sőt még a használtpiacról is elkapkodtak mindent, amivel fűteni lehet. Mindez tartott egészen 2023. április 15-éig, amióta megszüntették az árstopot, azóta az erdészetek saját maguk határozzák meg a köbméterenkénti árat.

Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: árcsökkenést lehet látni, de hogy ez meddig tart, az egy jó kérdés.

2023 őszétől kezdődően a belföldi, lakossági tűzifa iránti keresletben is csökkenést tapasztaltunk. Ennek vélhetően az előző évi vásárlások nagyságrendje az oka. Az igényektől függően maradéktalanul ki tudjuk elégíteni a tűzifára irányuló keresletet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta Macsek Lajos.

Címkék:
tűzifa, hatóság, megoldás, titok, árcsökkenés, hellovidék, hatósági ár, árcsökkentés, hatósági ellenőrzés,