Komoly változás a dohányboltokban: rengeteg vásárló szívhatja a fogát, erre figyelni kell

Pénzcentrum/MTI2024. január 30. 08:45

Akár tízmillióba is kerülhet, ha a dohányboltban kiskorút szolgálnak ki a számukra tiltott termékekkel.

Fokozott ellenőrzésbe kezdett a trafikokban a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amelynek egyik fő feladata az, hogy a kiskorúakat távolt tartsa a dohányzástól és a dohánytermékektől. A hatóság közleményében azt írta, hogy egész évben tartanak majd a szúrópróbaszerű próbavásárlások, melynek célja is az, hogy kiszűrjék azokat a trafikokat, melyek kiadják a dohánytermékeket 18 év alattiaknak.

A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy idén január elsejétől szigorodtak a büntetési tételek a szabályszegő dohányboltosoknak. A bírság az első jogsértéskor minimum egymillió forint, a második jogsértés esetén az előző mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb tízmillió forint, továbbá a trafikot ideiglenesen, 30 napra bezáratják.

Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, akkor a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyt.

címlapkép: MTVA-Bizományosi, Róka László

Címkék:
vásárlás, dohánybolt, bírság, büntetés, nemzeti dohánybolt, változás, hatóság, tiltás, dohánytermék, nemzeti dohányboltok, hatósági ár,