Háziasszonyok, figyelem! Brutális cukor-árrobbanás készülődik: érdemes feltölteni a kamrákat

Pénzcentrum2023. október 15. 12:04

Az elmúlt egy évben valósággal elszállt a cukor ára - hívja fel a figyelmet friss elemzésében a Portfolio. A látványos áremelkedés mögött az áll, hogy a globális kereslet emelkedik, miközben az időjárási körülmények kedvezőtlenebbre fordultak a cukortermeléshez.

Az elmúlt egy évben valósággal elszállt az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a cukor ára, a tőzsdei árfolyam szeptemberben 12 éve nem látott magasságba emelkedett. Az árakat felfelé hajtja, hogy miközben a globális kereslet folyamatosan emelkedik, a fő termelő régiók száraz időjárása nem kedvez a termésnek, és most a világ második legnagyobb cukortermelője, India további exportkorlátozásra készül.

Bár a világ legnagyobb termelőjének számító Brazíliában bőséges volt a termés, India az elmúlt öt év leggyengébb monszunos időszakát élte át. A legfontosabb ázsiai termelő országokban, mint India, Thaiföld, Kína és Pakisztán már az előző szezon is a várakozásoknál gyengébben alakult, erre rátett egy lapáttal, hogy az európai cukorrépatermés is gyengélkedik a csökkenő vetésterület és a súlyos nyári aszály következtében.

A nemzetközi hírek pedig már arról szólnak, hogy a terméskiesés miatt korlátozásokat fontolgat India a cukorexportjára, miután a száraz időjárás alaposan tönkretette a cukornádtermést az országban. Ha India meglépi az exportkorlátozást, az tovább szűkítheti a kínálatot a piacon, és hajthatja felfelé a cukor árát, ami már most is 12 éves csúcson van és csak idén több mint 35 százalékot emelkedett.

Ami az árak hosszabb távú alakulását illeti, a cukor globális keresletét leginkább befolyásoló tényezők a népességnövekedés, az egy főre jutó jövedelem emelkedése, a cukor és az alternatív édesítőszerek árának alakulása, valamint az egészséges életmódra váltás. Az ENSZ szakosított élelmezési és mezőgazdasági szervezete, a FAO szerint a következő tíz évben a globális cukorfogyasztás évente átlagosan 1,1 százalékkal emelkedhet, elsősorban a népesség és a jövedelem növekedéséből fakadóan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Általánosságban elmondható, hogy a következő évtizedben a cukorfogyasztás az előrejelzések szerint főként ott fog növekedni, ahol az egy főre jutó érték jelenleg alacsony, mivel az emberi táplálkozás egyik legfontosabb energiaforrása. Ezzel ellentétes tendencia várható ott, ahol az egy főre jutó fogyasztás magas, például az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és Európában, ahol már egészségügyi aggályokat vet fel a túlzott cukorfogyasztás.

Címkék:
cukorbeteg, áremelkedés, cukorka, cukor, cukorbetegség, india, cukorrépa, cukorfogyasztás,