Aggódik a Tesco-vezér: nem teljesítenek jól Magyarországon, valamit lépni kell

Pénzcentrum2023. október 5. 15:14

Noha a régiós leánycégek közül a magyar boltlánc gyengébben teljesít, a Tesco vezérigazgatója kizárta, hogy a közeljövőben a brit üzletlánc beszüntetné a tevékenységét hazánkban.

Régi vágya a magyar kormánynak, hogy levadássza az egyik nagy áruházmultit. A különböző boltláncok közül az elmúlt években felmerült lehetséges célpontként a Tesco, de a brit boltlánc rendre azt közölte, hogy hosszú távon tervez a magyar piacon – írja cikkében az mfor. A Tesco vezérigazgatója, Ken Murphy többek között erre is kitért a cég üzleti félévévében elért adatait értékelő sajtótájékoztatóján a European Supermarket Magazne kiskereskedelmi szakportál beszámolója szerint.

A vezető külön kiemelte a magyar leánycég rossz teljesítményét, emellett kijelentette, hogy szerinte Magyarország jóval nagyobb kihívást támaszt a Tescóval szemben, mint korábban, vagy mint a szlovák vagy a cseh piac.

Kifejtette, a Tesco idei első féléve jó számokat hozott, ám a magyarországi leányvállalat teljesítménye elmarad az átlagostól. A legalább egy éve a boltokban kapható termékek forgalma és az online eladások 7,8 százalékkal nőttek 2023 első felében 2022. január-júniusához képest. Az üzemi eredmény csoportszinten 13,5 százalékkal ugrott meg. A kelet-közép-európai térségben azonban az előbbi mutató 0,9 százalék volt, miközben az utóbbi hanyatlott. A naptárhatással és szezonálisan kiigazított üzemi eredmény a régióban 41,8 százalékkal zuhant.

Murphy szerint a gyenge régiós teljesítmény hátterében a „jelentős magyar visszaesés” áll, Csehországban és Szlovákiában viszont az üzletlánc jól teljesített. Kifejtette, Magyarország több ok miatt is sokkal keményebb dió, mint a másik két régiós ország.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyar kormány 2022-ben bevezette a kiskereskedelmi különadót, illetve 2023-ban néhány korlátozó szabályozást. Ezek nagyon rosszul hatnak a magyarországi kiskereskedelmi szektorra. Ebből fakadnak a kihívások

– mondta a Tesco vezére, utalva az árstopra és a kötelező diszkontakciókra. Az Európai Unióban legmagasabb magyarországi infláció szintén megkeseríti az áruházlánc életét ezen a piacon. Ám ennek ellenére a boltlánc vezérében a kereskedelmi tevékenység esetleges leépítése vagy átalakítása nem merült fel, erre egyértelműen elutasító választ adott.

Címkék:
vásárlás, eredmény, kormány, Tesco, élelmiszer, magyarország, kereskedelem, magyar, multik, boltlánc,