Folytatódik a dinnyeháború: felszólaltak a termelők a kormány kötelező akciózása ellen

Pénzcentrum2023. július 21. 08:36

A kormány még június 1-jén rendelte el a szupermarketek számára a kötelező akciózást, amelyet gyümölcsökre és zöldségekre is alkalmazni kell. A napokban pedig ez a dinnyéket is elérte, amin a termelők és az agrárkamara egyaránt felháborodott.

A kormány június 1-jével rendelte el a multik számára a kötelező akciózást. Ennek értelmében 20 termékkategóriában kell 1-1 szabadon választott terméket a megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban értékesíteni.

A csavar a történetben ott kezdődik, hogy július 11-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a 24.hu információi szerint nekiment a Pennynek, amiért dinnyeakciót hirdetett. 299 forint helyett ugyanis 229 forintért árulták a dinnyét.

A három szervezet szerint pedig elfogadhatatlan a diszkontlánc lépése, ugyanis szerintük indokolatlan a 229 forintos fogyasztói ár. A szervezetek számítása szerint a hazai görögdinnye beszállítói ára 220 forint körüli szinten van, miközben a Penny 229 forintos fogyasztói ára mindössze 140–150 forintos beszállítói árat feltételez. ez pedig azért probléma, mert ez az összeg még a termelési költségeket sem fedezi.

Címkék:
vásárlás, kormány, penny, dinnye, magyar, termelők, szervezet,