Nem minden boltban szűnik meg az élelmiszer-árstop? Itt vannak a friss szabályok

Pénzcentrum/MTI2023. június 29. 07:37

2023. június 1-jén elindult a kötelező akciózás a kiskereskedelmi üzletekben. Az intézkedés jól működik és megtette hatását, a bolthálózatok mára már egymásra licitálva jelentik be a kedvezményeket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán. A már mintegy másfél éve működő élelmiszer-árstop kivezetésére augusztus elsejével kerül sor. Ezzel párhuzamosan a kormány az árverseny további fokozása és a családok védelme érdekében arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő - az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított - legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében - idézte fel a tárca.

A kormány újabb döntései értelmében azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszer-árstop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár.

A kötelező akciók és az élelmiszer-árstop intézkedések így összefonódhatnak egyes boltokban. Egyrészt a nagyobb bevételű boltláncoknál júniustól már érvényben van, hogy minden héten 20 termékcsoportból 1-1 terméket kötelezően le kell akciózniuk egy hétig a megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest 10 százalékkal. Ez a 10 százalék nő augusztustól 15 százalékra.

Egyes boltok, amelyekre nem vonatkozik a kötelező akciószás, augusztustól kivezethetik az élelmiszer-árstopot, és piaci áron kezdhetik árulni a cukrot, lisztet, az étolajat, sertéshúst, csirkemellet, csirke-farhátat, az UHT tejet, a tojást és a krumplit. A többi boltnak - az Aldinak, Auchannak, Lidlnek, PENNY-nek, Sparnak, Tescónak - a korábbi árstopos termékfajtából hetente kettő termékfajtát le kell akciózniuk legalább 15 százalékkal. Az akció nem a korábban adott időszakban érvényes átlagárra, hanem a beszerzési árra fog vonatkozni.

Az akciókban adott héten nem résztvevő árstopos termékkörben sem lehet magasabb a bolti ár a beszerzési árnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagybevételű üzletek tehát továbbra is kötelesek veszteséggel árusítani a korábban árstopos termékeket augusztustól is. Mindeközben a kisebb boltok alkalmazhatják a piaci árat, így óriási eltérés lehet majd 1-1 bolt árazásában.

Címkék:
vásárlás, akció, élelmiszer, kötelező, kedvezmény, bevásárlás, élelmiszerlánc, szabályok, akciók, üzletek, élelmiszerbolt, árstop,