Mi ütött a magyar vásálókba? Nem kell nekik az ingyenhitel, inkább fizetik a súlyos törlesztőket

Pénzcentrum2023. április 24. 15:05

2023 első három hónapjában már annyi áruhiteles vásárlás valósult meg az egyik legnagyobb hazai webáruháznál, mint tavaly 8-9 hónap alatt: a legtöbben okostelefont, laptopot és tévét vettek részletre,  a mosógép csak egy kicsivel maradt le a top 3-ból. Az már most jól látszik, hogy idén nem a 0% THM, hanem a minél hosszabb futamidő élvez prioritást: januártól március végéig ötből csupán két terméket vásároltak “ingyenhitelre”, ennél jóval népszerűbb a kamatos, de négy, három vagy két évre szóló részletfizetés. Tízből hét ügyfél online, három pedig személyesen az üzletben igényel áruhitelt.

2022 első negyedévében összesen vásároltak annyi terméket áruhitelre az eMAG-nál, mint idén csak február hónapban - 2023 első negyedévében megháromszorozódott az áruhitellel részletre vásárolt termékek volumene a tavalyi év első három hónapjához képest.

Januártól márciusig messze a legnépszerűbb áruhitelre vásárolt terméknek az okostelefonok számítanak, a másodiknak a laptopok (ezekből nagyjából feleannyit vettek részletre, mint mobilból), a harmadik helyre a tévék jutottak (nagyjából a laptopokkal azonos mennyiségben), míg a negyedik és ötödik helyre a mosó/szárítógépek és a hűtőszekrények, fagyasztók kerültek. 

Annak, hogy a digitális eszközök népszerűbbek a háztartási nagygépeknél, részben az lehet az oka, hogy tavaly nyáron a rezsicsökkentési szabályok változása nyomán már volt egy “roham” az energiatakarékos berendezésekért. Emellett az év elején az eMAG-nál okostelefonok, laptopok és tévék kapcsán futottak a legintenzívebb áruhiteles kampányok

- kommentálta az aktuális trendeket Dózsa Ákos, a cég pénzügyi szolgáltatásokért felelős csoportjának munkatársa.

A hosszabb futamidő fontosabb a 0% THM-nél

Egy áruhitelt választó tipikus eMAG-vásárló 2023 első negyedévben 250 ezer forintnyi áruhitelt vett fel a vágyott termék megvásárlásához. Idei sajátosság, hogy az ügyfelek az év eleje óta egyértelműen előnyben részesítik a hosszabb futamidejű, de kamatos áruhiteleket a rövidebb lejáratú, de 0% THM-es ajánlatoknál - a legnépszerűbb öt konstrukcióból csupán kettő “ingyenhitel.”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnépszerűbb áruhiteles konstrukciók 2023 Q1-ben:

  1. Futamidő: 48 hónap, THM: 17.99%
  2. Futamidő: 36 hónap, THM: 16.99%
  3. Futamidő: 24 hónap, THM: 26.99%
  4. Futamidő:   6 hónap, THM: 0%
  5. Futamidő: 15 hónap, THM: 0%

A vásárlók zöme, tízből hét vásárló online adja le hiteligénylését, ami nem meglepő, mert ez a legkényelmesebb módja a szükséges dokumentumok megosztásának, ugyanakkor viszonylag magas (30%) a szaküzletek valamelyikében hitelt igénylő ügyfelek köre is - ez utóbbi megoldás előnye, hogy a sikeres elbírálás esetén rögtön hozzá is juthatnak a termékhez.

Az is nagyon gyakori, hogy az ügyfelek az online lebonyolított rendelésüket nem házhozszállítással , vagy easyboxba kérik, hanem valamelyik üzletbe és ott történik meg az áruhitel ügyintézés is. Amennyiben ezt a formáját nézzük az ügyintézésnek, az áruhitel-forgalom közel 50 százaléka bonyolódik az eMAG-üzlethálózatban.

Címkék:
hitel, okostelefon, thm, kölcsön, gyorskölcsön, webáruház, futamidő, emag, részletfizetés, ügyfelek, okostelefonok, emag webáruház,