Így áll a tojás-front a Húsvét előtt: kint vannak a gödörből, de újabb vész fenyegeti a termelőket

Pénzcentrum2023. március 30. 11:04

A következő napokban sem lesz hiány tojásból, azonban a húsvéti szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés – közölte a Világgazdasággal csütörtökön Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) alelnöke.

Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke szerint a behozatal aránya változó mértékben csökken, 2022 előtt 20 százalék körül alakult. Noha a hazai termelők az átlagos havi fogyasztást képesek fedezni, a karácsony és húsvét előtt megugró keresletet csak külföldi szállítmányok segítségével lehet biztosítani. A helyzetet nehezíti, hogy  a vásárlás évről évre későbbre tolódik, egyre inkább az ünnep előtti utolsó napokra marad a vevői roham.

A szakember elmondta azt is,  hogy a tojás előállítási költségei egyelőre nem változtak jelentős mértékben, hiszen hiába csökkent az utóbbi hónapokban a takarmány-alapanyagok ára és az energiaköltség, ezek beszerzéséről még tavaly ősszel, magasabb áron kellett megállapodniuk a termelőknek. Abban azonban most bízhatunk, hogy a takarmány-alapanyagok piacán a növekvő kínálatnak köszönhetően csökkennek az árak, valamint a tavalyinál olcsóbb lesz az energia akkor is, amikor a 2024-es termelési ciklusra kell megkötniük a szerződéseket.

Címkék:
húsvét, magyarország, tojás, magyar, tojásár, takarmány, tojástermelés, tojóhibrid,