Vallottak a magyar boltok: tényleg a vásárlókon hajtják be az árstop veszteségeit?

Pénzcentrum2023. január 20. 08:28

Nagy vita van arról, hogy ki is kell-e tenni az árstopos termékeket a boltokba reggel, vagy elég készletezni is a szabályok szerint. Annyi biztos, hogy ha dupla készleteket kell tartani, akkor nő az üzletek vesztesége, amit a többi terméken igyekeznek behajtani.

Nagy vita van arról, hogy mennyi árstopos terméket kell kihelyezni a boltokban reggel. A Portfolio a fogyasztóvédelemtől megtudta, hogy két választásuk van az üzleteknek: reggel kiteszik a korábban (2021-es) eladott mennyiség kétszeresét, vagyis duplájára növelik a kínálatot, vagy folyamatosan figyelnek, hogy ne fogyjon el a polcokról, és töltik fel, amikor csökken a kínálat.

A lap forrása szerint van olyan értelmezés, amely szerint ha nem fér a polcra a teljes készlet, akkor folyamatosan tölteni kell, amíg el nem fogy a 2021-es eladott mennyiség kétszerese, utána pedig már nem kell tölteni. Másik értelmezés szerint pedig nem csak tartani kell a dupla készleteket, hanem azt el is kell adni.

Annyi biztos, hogy ha több árstopos terméket adnak el a boltok, akkor megnő az árstop miatt keletkezett veszteségük is, hiszen ezeknek a termékeknek a beszerzési ára magasabb, mint amennyiért kínálniuk kell. A veszteséget igyekeznek beépíteni a többi termék árába, ami a kisebb boltoknak nehézséget okoz. Az is kérdés, meddig lehet még beszerezni a megemelt árumennyiséget, mivel a hazai nagykereskedelem nem tud alaklamzkodni a helyzethez. Ugyanakkor a boltok már nem is keresik a magyar termékeket, mivel általában van olcsóbb importtermék, amin kisebb a veszteségük.

Hol a legolcsóbb bevásárolni Magyarországon?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatást indít. A kutatás keretei között végső fogyasztókat kérdezünk meg, véleményük szerint mely élelmiszerlánc üzleteiben tudnak a legolcsóbban és mely lánc üzleteiben tudnak a legdrágábban bevásárolni. A kérdőív mindenki számára nyitott, bárki kitöltheti azt. Az űrlap kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe, mindössze egy lényegi kérdést tartalmaz a demográfiai jellegű kérdések mellett. Kérjük, töltsd ki a kérdéssorunkat!

Címkék:
vásárlás, boltok, készlethiány, üzletek, termékek, áruhiány, árstop, élelmiszer-árstop,