Elszabadulhat a pokol január közepén a magyar diszkontokban: őrült árrobbanás jön, indul a felhalmozás

Portfolio2022. december 29. 13:15

Lehetetlen helyzetbe kerülnek a boltosok a kormány új rendelete miatt - írja a Portfolio. A Magyar Közlönyben frissen megjelent rendelet szerint ugyanis olyan sok árstopos terméket kellene tartaniuk, amennyi a lap piaci forrásai szerint jelenleg nincs is Magyarországon. Az új intézkedés hatására eláraszthatja az országot az olcsó import, és drasztikus áremelkedés várható a nem árstopos termékek körében. Ha pedig kivezetnék az árstopot, aminek előbb-utóbb meg kell történnie, hirtelen ugorhatnak az egekbe az árak.

"A magyar ipar nem fogja tudni teljesíteni a kétszeres rendelést az árstopos termékekből. Ez egyszerűen képtelenség" – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás a kormány új rendelete kapcsán. A január közepétől életbelépő szabály szerint ugyanis mindig kell lennie a polcokon árstopos termékeknek, a szigorú értelmezés szerint az eddig előírt napi átlagkészlet kétszeresét kell biztosítaniuk a cégeknek, miközben egy forrás szerint számos esetben már az egyszeres mennyiséget sem tudták biztosítani.

Pokol, ami van a boltokban, mert már most nagyon spájzolnak az emberek. De a tehén nem fog több tejet adni, mint amennyit eddig adott. A csirkének sem lesz négy melle

– mondta az egyik névtelen forrás. Bár a rendelet nem titkolt célja az áruhiány megszüntetése, várható a piactorzító hatás. Az egyik forrás szerint a rendelet egyenesen kivitelezhetetlen és betarthatatlan, esetleg a következményeként

drasztikus mértékben fog tovább drágulni a többi, nem árstopos termék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A források szerint a vásárlóknak hatalmas problémával kell szembenézniük, a boltok pedig minden veszteséget át fognak hárítani. Vagyis csak az, aki megteheti, a kisboltok esetében újabb bezárások kezdődhetnek. A piactorzítások miatt pedig előfordulhat, hogy az élelmiszerár-stopot egyik napról a másikra kell majd kivezetni - ahogy a lakossági benzinárstopot. Ebben az esetben a most árstopos termékek ára drasztikus mértékben emelkedne és minél később tervezik kivezetni az árstopot, annál nagyobb lesz az árrobbanás.

Címkék:
vásárlás, bolt, diszkont, bevásárlás, magyar, termék, forrás, rendelet, termékek, árstop,