A karácsonyt sem kíméli a válság: nagyon szerény ünnepre készülnek a magyarok

Pénzcentrum2022. december 23. 09:48

Az emberek több mint fele a szokásosnál szerénebb karácsonyra készül és mindössze átlag 83 ezer forintot költöttek a magyarok ajándékokra - derült ki a Publicus Intézet a Népszaván publikált kutatásából.

Az összes válaszadóz 56 százaléka szerényebb karácsonyra készül, és csupán két százaléka számít bőséges ünnepre (ez az arány a kormánypártiak között sem magasabb lényegesen, ott 3 százalékos). Ebben a kérdésben a nők pesszimistábbak, a férfiak fele, míg a nőknek alig harmada gondolja úgy, hogy ugyanolyan lesz az idei ünnep, mint máskor.

A válaszadók 8 százaléka nem ad idén ajándékot, a válaszadók ötöde legfeljebb három, harmaduk pedig legalább hét rokonnak, barátnak, ismerősnek szerez meglepetést. Egy ember átlagosan 6 másikat lep meg valamivel.

Az ezerfős minta alapján 83 ezer forintra jön ki az az összeg, amelyet egy magyar ember ajándékokra költ. Budapesten a legbőkezűbbek, vidéki városokban pedig a legtakarékosabbak a válaszadók. A fővárosban 105 ezer forintra, míg a vidéki városokban 58 ezer forintra jött ki az átlag. Érdekes, hogy ez utóbbinál még a községekben, falvakban élők is többet költöttek a karácsonyi ajándékokra, hiszen ott 71 ezer forint jött ki, míg a megyeszékhelyeken ennél valamivel magasabb, 83 ezer az átlagos, ajándékokra költött összeg.

Címkék:
vásárlás, karacsony, forint, ajándékozás, ünnep, elszegényedés, összeg,