Végleg eltűnhet a polcokról a magyarok kedvence: érkezik a méregdrága olaj

Pénzcentrum2022. szeptember 13. 10:26

Pár évvel ezelőtt egy baktérium támadta meg Európa olajfáit, ami megtizedelte a növényt, most pedig aszály sújtja az olajfákat. A CNN riportja szerint a súlyos szárazság és az extrém magas hőmérséklet olyannyira megviselte a fákat, hogy az egész kontinensen veszélybe került az olívaolaj-ellátás is.

Hónapok óta lehet tudni, hogy nem csak hazánkat érintette az extrém forróság idén nyáron: Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban s Portugáliában is sorra dőlnek nem a melegrekordok. A Nemzetközi Olívatanács adatai szerint Spanyolország jelenleg a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, csak tavaly a világ fogyasztásának a kétötödét adták, de Görögország, Olaszország és Portugália is fontos szereplők a szektorban.

A CNN által megkérdezett andalúz olívaolajtermelő, Manuel Meredia Halcón becslése szerint a gazdaságának a termése körülbelül 40 százalékkal fog csökkenni a rendkívüli időjárás miatt. Ez a hiány pedig újabb jelentős áremeléssel fog járni: a becslések szerint a kiskereskedelmi ára az olajnak körülbelül 14 százalékkal nőtt júliusig csak az unióban, de ez csak a kezdet. Az infláció és a többi élelmiszernek az ára várhatóan tovább fogja emelni az olívaolaj árát. A becslések szerint akár 30 százalékkal is nőhet az ára tavalyhoz képest.

Címkék:
árak, hőség, olaj, árnövekedés, szárazság, aszály,