Erre készüljünk: mi fizethetjük meg a különadókat az élelmiszerláncok helyett

Pénzcentrum2022. szeptember 2. 14:30

A kormány még mindig nem adott választ arra, hogy a kereskedelmi láncok átháríthatják-e az árstopos termékek miatt kieső bevételeket a vásárlókra. a GKI szerint ez egyértelműen így fog történni - számol be róla az RTL Klub.

Könnyen lehet, hogy már csak ebben a hónapban élvezhetjük, hogy az alapvető élelmiszerek ára hatóságilag szabályozott maximumáron vehetők meg. Az ársapka jelenleg a kristálycukorra, a BL 55-ös búzafinomlisztre, a finomított napraforgó-étolajra, a házi sertéscombra, a csirkemellre, a csirke far-hátra (illetve a csirkehátra, csirkefarra, csirkeszárnyvégre) és az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejre terjed ki.

A GKI szerint teljesen egyértelmű, hogy az árstopos termékek miatt kieső bevételt az áruházláncok a vásárlókra hárítják át. Szerintük az sem véletlen, hogy a korményzat hetek óta nem mond erről semmit.  Molnár László vezérigazgató szerint a kereskedők az árstopos termékekből annyit tartanak, amennyit muszáj, így gyakran lehet hiányjelenségeket tapasztalni még a helyettesítő termékeknél is, a csirkemell esetében például az úgynevezett tanyasi csirkemellnél. Érdekes helyzet alakulhat ki, amikor eltűnik a polcokról a rögzített árú 2,8 százalékos tej, de ott van a 1,5 vagy a 3,5 százalékos. A kereskedő érdeke nyilvánvalóan az, hogy a vásárló a nem árstopos terméket vegye meg - tette hozzá a GKI vezérigazgatója.

 

Címkék:
termékdíj, élelmiszerlánc, termék, gki, termékkedvezmény, termékek, kereskedők, árstop, ársapka,