Ostoba kamuhír terjed az interneten a zöldségekről, gyümölcsökről: te ne dőlj be ennek!

Pénzcentrum2022. július 18. 18:31

Újabb bődületes kamuhír (le sem írjuk, mi az) terjed a Facebookon, ezúttal a gyümölcsökön látható számsorral kapcsolatban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elárulta, tulajdonképpen mi is az a PLU szám.

Mit jelent pontosan a gyümölcsökön található számsor? A PLU, azaz a Price Look-Up Code eredetileg az amerikai üzletekben használatos számsor. A pénztárosok ezt a számot ütik be a gépbe azoknál a termékeknél, amelyeken nincs vonalkód. A kód használatával gyorsabbá válik a kassza kezelés, nem kell címkét nyomtatni a mérlegelt gyümölcsre vagy pékárura stb.

Tehát  a PLU számsornak technikai jelentősége van, egyéb többlet információt nem tartalmaz! Egy nemzetközi (főleg észak és dél Amerikában tevékenykedő) civil szervezet, az IFPS felvetette, hogy a napjainkban már világszerte használt PLU kódokat egységesíteni lehetne és a 2- 5 karakteres kódokat 8 számjegyre kiterjesztve több információkat lehetne felvinni a rendszerekbe például a GMO vagy ökotermékek esetében. Ez azonban csak felvetés maradt

Manapság már Magyarországon is használnak az üzemekben PLU kódokat, ezzel minden kereskedelmi lánc maga módján könnyíti meg a pénztárosok munkáját. Azonban ez a számsor - amely valóban gyakran látható például a gyümölcsökön- semmilyen többlet jelentéssel nem bír, nem befolyásolja a termékek biztonságos fogyasztását.

Loading...
Címkék:
nébih, facebook, gmo, álhír, szám,