Tombol a hőség Olaszországban: veszélybe került a magyarok által is kedvelt sajt

Pénzcentrum2022. július 3. 18:05

Sós tengervíz a folyótorkolatban, eltűnő itatási és öntözési lehetőségek nehezítik az olasz gazdák mindennapjait Olaszország éléskamrájában. Félő, hogy a tejtermelés visszaesése miatt kevesebb parmezánt gyártanak - derül ki az Index, a CNN-t szemléző cikkéből.

Hetven éve nem látott mélységbe süllyedt a Pó vízszintje, a folyó helyenként csaknem kiszáradt, ami egyre súlyosabb gondot okoz az olasz élelmiszer-előállítás 30 százalékát adó régióban. Az is egyre aggasztóbb, hogy már a folyó torkolatától 20-30 kilométerre is kimutatható az Adriai-tenger sós vize, és a vízszint süllyedésével egyre jobban elönti a medret. Ez már csak azért is probléma, mert a folyó vizével öntözik a környező szántókat és kertészeteket, a növények számára pedig méreg a sós víz. 

Massimiliano Fazzini, az Olasz Környezetgeológiai Társaság Éghajlati Kockázatok Osztályának vezetője szerint a jelenlegi, december 1-jén kezdődött hidrológiai évben a Pó folyó medencéjében egyes területeken 45–70 százalék körüli vízhiánnyal kell számolni, arra pedig esély sem volt a télen, hogy a víztározókat feltöltsék. „A helyzet kritikus, és csak rosszabbodhat” – mondta.

Annyi lehet a parmezánnak?

Egy Mantova melletti 300 tehenet tartó gazdaságban a következő a helyzet: ha a tehenek nem ihatnak napi 100–150 liter vizet, hogy a napi 30 literes tejhozamot elérjék, akkor kevesebb eredetvédett Parmigiano Reggiano parmezán sajtot tudnak előállítani. A tejgazdaság vezetőjének, Simone Minellinek a CNN szerint azonban egyre inkább amiatt fáj a feje, hogy mit ad majd enni a jószágoknak, mivel eddig a folyóból öntözte a takarmánytermő területeit, a vízkorlátozások azonban ezt egyre inkább ellehetetlenítik.

Mivel a régióban minden állattartó ugyanezzel a problémával küzd, egyre jobban aggódik, honnan tudna még takarmányt vásárolni. E nélkül ugyanis csökkentenie kell majd az állományt. Ha a tehenek teje elapad, vagy nem felel meg az eredetvédett sajt előállításához szükséges minőségi kritériumoknak, kevesebb parmenzán kerül a fogyasztókhoz is. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
olaszország, olasz, sajt, folyó,