Óriási átverés a magyar boltokban: rengeteg kasszánál még mindig ez megy

Reichenberger Dániel2022. június 15. 09:15

2021. január elseje óta kötelező valamilyen (bankkártyás fizetés vagy azonnali online átutalás vagy QR-kódos fizetés),  digitális fizetési módot kínálni olyan üzletekben vagy vendéglátóhelyeken, ahol van online pénztárgép, de ez még mindig nagyon sok helyen nem történt meg - derült ki a Telex riportjából.

A lap több helyről is kapott visszajelzést arról, hogy több helyen hónapok óta tábla hirdeti: vagy nem elérhető a bankkártyás fizetés, vagy összeghatárhoz, mondjuk 500 vagy 1000 forintos vásárláshoz kötik - ez azonban természetesen szabálytalan, egyetlen forintot is engedélyezni kell bankkártyával fizetni.

A lapnak nyilatkozó egyik boltos azt mondta: a kártyás fizetésnek olyan díjai vannak, hogy a kiskereskedelemben egyszerűen nem éri meg 1000 forint alatt engedni a vásárlóknak, hogy használják.  A tranzakciók után egyébként a helyeknek meghatározott százalékot kell befizetnie. Ennek összege a kondícióktól függ, de nagyjából 0,5 és 1,5 százalék között van. Más esetben előfordulhat az is, hogy tranzakciónként külön fix díj érvényes, vagy egy össegű havi díjat kell fizetnie a kereskedőnek.

Mint ismeretes, 2021. január 1-től kötelező az online pénztárgépet üzemeltető üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, szolgáltatóknak készpénzmentes, vagyis digitális fizetési lehetőséget is kínálniuk a vásárlóknak. Ez azt jelenti, hogy a készpénzes fizetés mellett a három opció közül valamelyiket lehetővé kell tennie a helynek:

  • bankkártyás fizetés,
  • azonnali online átutalás,
  • vagy QR-kódos fizetés.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
digitalizáció, bankkártya, kiskereskedelem, bankkártyás fizetés, bankkártya terminál,