Hatalmas bajt okozhat a csirkehús árstopja: ez fájni fog a vásárlóknak, állattartóknak is

HelloVidék2022. május 16. 08:14

A baromfiágazat talán soha nem volt ennyire nehéz helyzetben, mint jelenleg. Az elszabadult terményárak, a hatóságilag elrendelt árstop és a madárinfluenza sújtotta gazdasági környezetben a HelloVidék kíváncsi volt rá, milyen kilátásai vannak a szektorban tevékenykedőknek, ezért megkeresték Dr. Csorbai Attilát, a Baromfi Termék Tanács igazgatóját.

Szinte megoldhatatlan gond a madárinfluenza egyre gyakrabban megjelenő járványa, amely nem csak hazánkban, de európai és világszinten is óriási károkat okozott és okoz. Már az előző járvány felemésztette a térségben működő vállalkozások forrásait, a jelenleg is tomboló járvány miatt a hazai károk következmények még beláthatatlanok - mondta a HelloVidéknek Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója.

Mint a szakember kifejtette: a munkabér, a takarmány- és energia költségek drasztikus emelkedése sajnos óriási mértékben emeli a termelési költségeket, melyek az átadói árakban csak nehezen és részben érvényesíthető. Így a különböző kompenzációs mechanizmusokban lehetne gondolkodni, mely vagy a költségek csökkentését tűzné ki célul (takarmány alapanyagok „árstoppja”, energiárak rezsicsökkentése), vagy a termékhez kapcsolt támogatás mértékét kell növelni.

A csirke termékpályát érintő „árstop” jelen formájában csak egy átmeneti időszakig tartható fenn, a kompenzáció szükségessége itt a legnagyobb

- húzta alá az igazgató.

A teljes interjút itt tudod elolvasni.

Címkék:
vásárlás, baromfi, kompenzáció, termék, költségek, csirkehús, takarmány, árstop, ársapka,