Nem lesz elég magyar tojás húsvétra? Brutális áremelkedést hozhatnak az ünnepek

HelloVidék2022. április 7. 08:15

A sonka mellett a tojás is igen előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. Most a HelloVidék arról írt, hogy mivel egyre csak nőnek a gazdák költségei, sokaknak már nem is éri meg itthon tojással foglalkozni - így pedig akár hiány is lehet a hazai termékekből húsvétkor. A tendenciákról a Tojásszövetség nem akart nyilatkozni, de egy termelő arról beszélt, hogy az ünnepig minden bizonnyal drágulni fog még a tojás.

Húsvéttól függetlenül a tojásfogyasztás – legalábbis 2013 óta - Magyarországon évről-évre nőtt, egészen a tavalyelőtti évig. Az egy főre jutó fogyasztás 2019-ben 243 db volt, a 2020-as KSH-adat szerint viszont némileg visszaesett: akkor 240 tojás jutott minden állampolgárra, nagyjából annyi, mint tíz évvel azelőtt - írja a HelloVidék.

A statisztikai adatokból ugyanis az is kiolvasható, hogy 2005-ben az évi fejenkénti adag még 280 darab volt, 15%-kal több, mint 2020-ban. A lakosság tojásfogyasztása 2013-ban érte el a mélypontot, akkor olyan 210 tojás lehetett a fejenkénti átlagos mennyiség – ehhez képest aztán valóban egyre több és több tojás fogyott a magyar piacon, egészen 2019-ig.

Mint a portál kifejti, a növekvő költségek miatt egyre kevésbé jövedelmező Magyarországon tojással foglalkozni. Kíváncsiak lettek volna, hogyan alakult itthon az elmúlt időszakban a tojástermesztés, milyen problémákkal küzdenek most a termelők? Sikerült-e árat emelni? Éves szinten mennyivel nőtt tojás ára? Mennyire érzik a termelők az inflációt, a gabona- és az üzemanyagárak emelkedését? Számíthatunk húsvétig még áremelkedésre? A Tojásszövetségtől azonban interjú helyett ezt az egy mondatos választ kaptak:

A Tojásszövetség úgy döntött, hogy nem nyilatkoznak a következő hetekben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. Kertész Tamás, a Farm Tojás Kft ügyvezető igazgatója a HelloVidék kérdésére közölte, hogy sok pontatlan információ jelent meg az elmúlt időszakban a tojás árával és a hazai ellátással kapcsolatosan. Felméréseik szerint a 10 darabos dobozos tojások fogyasztói ára jelenleg 539-699 forint között mozog mérettől és tartásmódtól függően. A tendencia növekvő, húsvétig további áremelkedés várható.

További részletek a cikkben.

Címkék:
húsvét, drágulás, áremelés, tojás, termelők, tojásár, tojásfogyasztás, hellovidék, tojásszövetség, tojáspiac, tojástermelés,