A magyar lakosság fele szokott adományozni: tudják, sok kicsi sokra megy

Pénzcentrum2022. március 31. 12:02

A magyar lakosság fele szokott adományozni és önkénteskedni – derül ki egy decemberben publikált reprezentatív kutatásból. Segíteni sokféle módon lehet. Az egyik legegyszerűbb módja, ha például az általunk használt alumíniumdobozt nem a szemetesbe, hanem egy visszaváltó automatába dobjuk. A Minden Doboz Visszajár program keretén belül ugyanis a visszaváltási folyamat végén lehetőség van a visszajáró összeget jótékony célra fordítani: aki szeretné, szebbé teheti egy fogyatékossággal vagy nehéz anyagi helyzetben élő kisgyerek idei nyarát.

A magyar lakosság fele szokott adományozni és önkénteskedni is, és csak 12 százalék nem segíti ilyen formában a rászorulókat – derül ki egy decemberben publikált, az egyik legnagyobb mobilszolgáltató felkérésére készült reprezentatív kutatásból. A válaszokból kiderül, a pénzbeli vagy tárgyi adományozás gyakoribb, mint az önkénteskedés, a legtöbben alkalmanként 5000 forint alatti összegben segítik a rászorulókat, 20 ezer forint feletti összeg csupán az esetek 3 százalékában jellemző.

A felmérésben részt vevők körében leginkább az alkalmankénti adományozás a jellemző, ás a legtöbben, a válaszadók 35 százaléka az állatmenhelyeket, 24 százaléka a betegségekben szenvedőket, 23 százaléka a kórházakat, egészségügyi intézményeket és 22 százaléka a mélyszegénységben élőket jelölte meg a gyakori támogatandó csoportnak.

Könnyen és gyorsan szebbé teheti egy nehéz sorsú kisgyerek nyarát, aki szeretné

A fent említett kutatás alapján úgy tűnik, a legtöbben gyorsan és könnyen szeretnének segíteni. Ennek jó módja, ha nem a szemétbe dobják az emberek a már használt alumíniumdobozokat, hanem például visszaviszik azokat a kijelölt SPAR és INTERSPAR üzleteknél felállított automatáknál, és a visszaváltási folyamat végén az adakozásra lehetőséget kínáló gombot választják, így ugyanis az aludobozok értéke jótékonysági célokat szolgál majd.

Az üzletlánc a Returpackkal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve vesz rész a Minden Doboz Visszajár névre keresztelt programban, amelynek segítségével az emberek a fogyatékossággal élő és rászoruló gyermekek nyári táborozását támogathatják az aludobozok visszaváltásakor.

Az átalakításra kiválasztott több mint 30 automatában 2021-ben 320 tonna mennyiségben több mint 20 millió dobozt váltottak vissza a felhasználók, ami az összes Magyarországon forgalomba hozott aludoboz közel 2 százaléka.

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője hangsúlyozta, a fogyatékkal élő és a nehéz anyagi helyzetben élő gyerekek rengeteg lehetőségtől elzárva, beszűkült élettérben élnek, sok olyan dologból maradnak ki, amelyek a legtöbb gyerek számára természetesek.

Az aludobozok árának felajánlásával a vásárlók elsősorban élményeket adnak azoknak a gyermekeknek, akik ezt máshonnan nem kapják meg

– mondta Romhányi Tamás.

Egyidejűleg segíthetünk a gyerekeken és tehetünk a környezetszennyezés ellen

Azok, akik az alumíniumdobozok visszaváltásával anyagilag is segítenek a rászorulókon, sokat tesznek a környezetvédelemért is. Országszerte több mint 30 alumíniumdoboz visszaváltó automata működik a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Évente átlagosan 20 millió dobozt váltanak vissza az itt működő gépekben, ami az áruház és a Returpack közel 12 éves együttműködésével számolva több mint 220 millió darab – mintegy 3,5 ezer tonna – alumíniumdoboz újrahasznosítását jelenti. Ez a mennyiség 14 ezer tonnával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Címkék:
jótékonyság, spar, interspar, környezetvédelem, visszaváltás, adományozás, alumíniumgyártás,