Veszélyes gyerekjátékokat vontak ki a forgalomból: óvatosan ezekkel a filléres bóvlikkal

Pénzcentrum2022. január 28. 13:04

A legkisebbek biztonsága érdekében február elején megkezdődik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt idei játékvizsgálat. A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja 2022-ben is a családok védelme a veszélyes termékek kiszűrésével.

A játékok nélkülözhetetlenek a gyermekek hasznos időtöltéséhez, képességeik fejlesztéséhez, jogos szülői elvárás tehát, hogy használatuk biztonságos legyen. Az ITM akkreditált laboratóriumai minden évben ellenőrzik a hagyományos üzletek és az online áruházak kínálatát.

A sérülések megelőzése érdekében a kockázatos szerkezeti kialakítású termékeket mechanikai, az egészségkárosító hatású összetételűeket pedig kémiai vizsgálatokkal szűrik ki. A hatósági szakemberek a mintavételezésnél kifejezetten keresik a termékbiztonság szempontjából gyanúra okot adó tulajdonságokat. Így például a könnyen leváló apró alkatrészeket tartalmazó vagy az előírásoktól eltérő méretű árucikkeket gyűjtik be laborvizsgálatra. 

A 2021-ben laboratóriumi ellenőrzésig jutott, összesen 83 féle játék között előfordultak farsangi jelmezek, álarcok, játékbabák, sípoló, villogó és világító játékok, a három év alattiaknak szánt építőjátékok, homokozó készletek is. Harminchét különböző termék megbukott a vizsgálatokon, a többi között a határérték feletti, egészségkárosító lágyítószer tartalom, az ütés vagy leejtés hatására kiszabaduló gombelemek okozta fulladásveszély miatt. Az ellenőrzés eredményeit összegző táblázat a Fogyasztóvédelmi portálról letölthető.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta:

A forgalomból kivonáson túl harminc típust a súlyos kockázatok miatt a vásárlóktól is visszahívtak tavaly. Veszélyes játékok leggyakrabban a filléres vegyeskereskedésekből kerülnek elő, az ilyen helyeken mintavételezett portékák kétharmada problémás. A kifogásolási sorban - sokkal kedvezőbb arányokkal - a játékbolt- és egyéb áruházláncok, majd a kisebb szaküzletek következnek. Az ellenőrök az internetes próbavásárlásoknál 2021-ben egyetlen kockázatos terméket sem találtak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A játékok egész Európában számot tarthatnak a fogyasztóvédelmi hatóságok kiemelt figyelmére. Az uniós termékbiztonsági riasztási rendszerbe 2020-ban a legtöbb jelzés játékok miatt érkezett be. A 29 százalékos magyar arány valamelyest magasabb az uniós átlagnál, és hazánk esetében is első helyet ér. De több olyan tagállam akad, amelyik összes riasztásának felénél-kétharmadánál játékok miatt kongatja meg a vészharangot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2022-ben is állandó fogyasztóvédelmi jelenléttel, tematikus vizsgálatokkal őrködik a családok, gyermekek biztonsága felett. Az idei ellenőrzések középpontjában az otthoni használatra készült kültéri játékok (pl. hinták, csúszdák), a műanyag babák és fürdőjátékok, a megengedettnél nagyobb hangerejű akusztikus játékok állnak majd.

Címkék:
vásárlás, ellenőrzés, játék, filléres, veszélyes, gyermekek, itm, játékok,