Kiderült a bolti virslik titka: ezzel etetnek minket szilveszterkor az áruházak

Seregély Orsolya2021. december 29. 11:32

Nincs szilveszteri buli virsli nélkül, így nem csoda, hogy a boltok polcain már az ünnepek előtt megjelennek a hústermék különböző változatai. A vásárlók széles árkínálatból válogathatnak, csirke, disznó, sőt még vegán verziók is elérhetőek. Azonban jobb odafigyelni, hogy mit veszünk, mert sok múlik a minőségen is. A hazai üzletláncokat kérdeztük az idei virsli-piacról.

Szinte minden üzletben, és hentesnél elérhető a virsli, ami az új évi lencse mellé szinte elengedhetetlen. Ilyenkor mindenki bevárásol virsliből, népszerűek a nagyobb kiszerelések, valaki süti, valaki főzi. A sertés, és a csirke a legnépszerűbb, de a vegán opciók is kelendőek azok számára, akik nem mondanának le a hagyományokról, azonban húst nem fogyasztanak.

Azonban fontos kiemelni, hogy nem minden virsli, amit annak adnak el! A Magyar Élelmiszerkönyv ugyanis pontosan meghatározza, hogy melyik termék nevezhető virslinek. Az élelmiszerkönyv alapján továbbá a virsli:

  • legfeljebb 26 mm átmérőjű,
  • természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó,
  • főzéssel hőkezelt,
  • füstöletlen, füstölt vagy füstízesítésű homogén metszéslapú termék.
  • A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék.
  • A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék.

Azon termékek, amelyek megjelenésükben hasonlítanak a virslire, de rúd, vagy pálca nevet kapták, azok hústartalma alacsonyabb, esetleg a bennük a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége magasabb. A virsli minőségét a kémiai és érzékszervi jellemzők együtt határozzák meg az alábbiak szerint:

  • egyenletes vastagságú,
  • ép burkolatú,
  • rugalmas tapintású
  • metszéslapja homogén,
  • fűszereloszlása egyenletes,
  • illatában a bors és a fűszerpaprika illata érezhető,
  • ízében enyhén sós, a bors és a fűszerpaprika íze érezhető.

Ez vár minket a boltok polcain

Több hazai üzletláncot is megkerestünk, hogy az eladott virsli áráról, mennyiségéről érdeklődjünk. A Spar Magyarország bicskei húsüzeme az idei karácsonyi szezonban bővített frisshús- és füstölt készítmény választékkal látja el az áruházakat. Náluk a Regnum Húsüzem- és Oktatóközpontból kerül ki a teljes sertés, marha, bárány, birka és borjú kínálat. Az üzem a decemberi hónapra csaknem 800 tonna virslivel készül, köztük a közkedvelt bécsi, juhbeles, és frankfurti fajtákkal, valamint koktél és hámozott virslikkel.

Az ár még mindig prioritást élvez a magyar vásárlók körében, így a szárnyasból készült termékek ebből a szempontból jó alternatívát jelentenek, de természetesen az ilyenkor rendkívül kedvező árú sertéshúsból készült frankfurti virslire van a legnagyobb kereslet. Ezek mellett a magasabb minőséget képviselő juhbeles, bécsi és sacher virslik iránt nő meg az érdeklődés. A kilogrammonkénti egységárat tekintve 599 forint, és 2848 forint közötti árkategóriával találkozhat majd a vásárló.

- válaszolta megkeresésünkre a SPAR Magyarország, majd hozzátették, hogy széles választékkal készülnek a szezonra. A virsli kiszerelése kapcsán a 140 grammos, és az 1 kilogrammos kiszerelés között többféle opció lesz jelen a választékban. A legnépszerűbb továbbra is a saját húsüzemükben gyártott frankfurti virsli, amelyet a vásárlók a kiszolgálópultban, és az önkiszolgáló részen is megtalálhatnak.

A Lidl-nél az év ezen időszakában a virsli az egyik legkeresettebb termék, széles kínálattal, és jó ár-érték arányú termékekkel készülnek az év végére.

A termékpalettát tekintve a baromfi, sertés, műbeles, juhbeles valamint a bél nélküli virslik egyaránt megtalálhatóak az áruházaink polcain, ebből adódóan minden vásárlói igényt lefedve mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb terméket. Az áruházlánc kínálatában különböző áron, és eltérő kiszerelésben találhatóak meg a virslik.

- tette hozzá a Lidl, valamint azt is elárulták, hogy náluk a legkedveltebbek közé tartozik a Dulano Bécsi virsli, és a Pikok roppanós is.

Kiszerelésüket tekintve 140 grammtól egészen az 1000 gramm kivitelig, árak tekintetében 199 forinttól 1099 forintig találunk virslit az áruházainkban. A 200 grammos füstölt sertésvirsli 349 forintba, a 400 grammos Dulano Bécsi juhbeles virsli 1099 forintba kerül, a 750 grammos Pikok füstölt sertésrudacskának jelenleg 999 forint az ára. Az áruházlánc a vásárlói igényeket szem előtt tartva fejlesztette ki Pikok Pure termékcsaládját, amely húskészítmények kiemelkedően magas, 93 százalékos hústartalommal rendelkeznek, ízfokozó- és tartósítószermentesek, és csak természetes összetevőkből állnak, így választási lehetőséget nyújtanak a tudatos táplálkozást folytatók számára is. A 200 grammos kiszerelésű Pikok Pure füstölt pulykarudacska 399 forintba kerül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- osztotta meg velünk a Lidl.

A Tescóban a szilveszteri időszakban mintegy 230 tonna virsli fogy, a termék kilogrammonkénti ára 1150 forint, és 4000 forint között mozog.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy nem az árkategória szerint változik a népszerűség, hanem a vevők ízlése dominál inkább: az eladott virsli 45 százaléka ugyanis szárnyas, 55 százaléka pedig sertés termék. Legnagyobb mennyiségben egyébként a pultos 1500 forint/kilogramm alatti, és az előre csomagolt 1800-2200 forint/kilogramm között árkategóriájú termékek fogynak. Pultos kategóriát döntően 1-1,5 kilogrammjával vásárolják, csomagoltban pedig a 2x200 gramm, illetve a 350 gramm a legnépszerűbb kiszerelés.

- közölte a Tesco sajtóosztálya.

Lecsapott a fogyasztóvédelem

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden évet a virsli laborellenőrzésével zárja fogyasztóvédelmi vizsgálatait. 2021-ben húszból öt virslinél tapasztaltak valamilyen jelölési hibát. Két termék zsírtartalma magasabb volt a megengedhetőnél, ezek így a továbbiakban nem árusíthatók virsliként. További két hentesáru esetében a címkén szereplő tápértékadatok nem egyeztek meg a laborban mért mutatókkal.

Az egyikben zsírból volt több a csomagoláson jelzett mennyiségnél, a másiknak a zsírtartalma lefelé, fehérjetartalma felfelé tért el a tájékoztatástól. Ritkaságszámba menő, különös hibát vétett az ötödik elbukott virsli forgalmazója. A termék tényleges sótartalma megfelelt az előírásoknak, ennek ellenére a feliratban a megengedettnél magasabb értéket szerepeltettek.

A kifogásolt virslik gyártóival szemben megtévesztő tájékoztatás és az előírások be nem tartása miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. A jelölési hibás termék csak akkor forgalmazható, ha a címkén tévesen feltüntetett értéket a valós mennyiségre javítják. Az Élelmiszerkönyvben megengedett legmagasabb zsírtartalmat felülmúló árucikk virsli megnevezéssel nem, helyette egyéb húskészítményként árusítható.

Címkék:
vásárlás, sertés, baromfi, virsli, szilveszter, fogyasztóvédelem, újév, élelmiszerkönyv,