Kiderült a magyar pezsgőtitok: a legnagyobb pincészetek nyilatkoztak a drágulásról

Pénzcentrum2021. december 27. 08:14

Egyre több hazai termelő tartja szükségesnek, hogy kínálatában a borok mellett a saját pezsgő, mint a tevékenység csúcsát jelentő termék is megjelenjen. Ezért a pezsgőkínálat egyre színesebb és minőségben is jelentős fejlődést mutat. Szilveszter ürügyén erről beszélgetett a HelloVidék a hazai piac legnagyobb szereplőivel.

Ha visszatekintünk a tradicionális pezsgő előző évtizedeire, azt látjuk, hogy a háború előtti években európai mércével mérve is magas szintű pezsgőkultúrával rendelkezett az ország.

Magyarországon akkor 29 pezsgőüzem működött, kiváló kínálatot szolgáltatva – mesélte a HelloVidéknek Wlasitsch Andrea, a Garamvári Szőlőbirtok Vinarium Kft. ügyvezetője, aki hozzátette:

 A szocializmus egyenlőségre törekvő évei ezt a tarka kínálatot egyszínűre festették. A pezsgőgyártás óriási mennyiségi növekedéstért el, de abban helye csak a gyors feldolgozású, olcsó tankpezsgőnek volt. A tradicionális pezsgőt, a pezsgőfogyasztás kultúráját, mint úri passziót, szerették volna az emberek gondolkodásából kitörölni. A borászat kilencvenes évek elején történt megújulása után, az elmúlt pár évben szerencsére eljutottunk a pezsgő reneszánszát hozó megnövekedett érdeklődéshez. Egyre több termelő tartja szükségesnek, hogy borkínálatában a saját pezsgő, mint a borászati tevékenység csúcsát jelentő termék is megjelenjen. Ezért a pezsgőkínálat újra egyre színesebb és minőségben is jelentős fejlődést mutat.

Wlasitsch Andrea kiemelte, hogy a pezsgőkészítés általánosan egy rendkívül eszköz és munkaigényes tevékenység, ami egyértelművé teszi, hogy jelentős ráfordítások, technikai háttér nélkül nehezen produkálható a tartósan és egyenletesen jó minőség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Részletek a cikkben!

Címkék:
vásárlás, borászat, pezsgő, termelő, hellovidék,