Döbbenetes dolgok derültek ki a magyarok ajándékozási szokásairól: a pandémia ebbe is beleszólt

Pénzcentrum2021. december 17. 12:32

„A karácsony nem lesz többet olyan, mint a járvány előtt” – a magyar válaszadók közel harmada egyetért ezzel az állítással egy friss fogyasztói felmérés szerint. A válaszok alapján háttérbe szorul a drága ajándékok miatti költekezés, különösen a hitelből történő ajándékvásárlást utasítják el az emberek.

Sokan már az elmúlt években is nyűgként élték meg a karácsony előtti költekezést, a pandémia és a recesszió pedig jó alkalmat teremtett arra, hogy felhagyjanak az extravagáns ajándékozás szokásával – ez szűrhető le az Intrum 2021-es Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből (ECPR), ahol az ünnepekkel kapcsolatos tervekről is megkérdezték 24 európai ország fogyasztóit.

A további válaszokból kiderül, hogy különösen az ajándékozási szokások alakulnak át. Sok család idén kevesebb pénzt tervez költeni ajándékokra, és feltehetően a következő években is megtartják ezt a szokást. „Ennek nem egyedül a recesszió az oka, sokakban valószínűleg már régóta érlelődött ez az elhatározás” – mondta Deszpot Károly, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. Mint rámutatott, a felmérésen az európai fogyasztók mintegy harmada (35,62 százaléka), a magyaroknak pedig 22,5 százaléka nyilatkozta azt, hogy az elmúlt években egyre jobban zavarta a karácsony előtti, a fekete péntekhez és hasonló napokhoz köthető túlfogyasztás.

A tavalyi felmérésünkön az európai válaszadók közel fele mondta, hogy kevesebbet költ ajándékokra, mint tavaly, illetve, hogy zavarja őket a túlzásba vitt karácsonyi fogyasztás. A mostani válaszokból arra következtethetünk, hogy sokan lesznek, akik a jövőben sem az ajándékvásárlásra helyezik a hangsúlyt az ünnepek alatt” – mondta Deszpot Károly.

Címkék:
vásárlás, karacsony, európa, magyarország, ajándék, ünnepek, intrum,