Dőltek a rekordok a BÁV aukcióján: hatalmas pénzért kelt el több Csontváry-levél, luxusóra, óriásgyűrű

MTI2021. december 10. 18:28

Több rekord is született a BÁV aukcióján: papírrégiségek közül a Csontváry-levelek, valamint egy 8,27 karátos briliánsgyűrű és egy Rolex óra leütése ért el csúcsot a kétnapos aukción - közölte a BÁV.

A Csontváry-levelek 36 millió forintról indulva, 48 millió forintos leütéssel döntötték meg a papírrégiségek rekordját. A levelezésben a fiatal Csontváry első szárnypróbálgatásai után kért tanácsot Keleti Gusztávtól, a kor ünnepelt festőjétől.

A december 7-én és 8-án zajlott aukción a 36 millió forintról induló levelek értékét növelte, hogy a Csontváry-hagyaték megmentőjeként ismert Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből származtak. A korábbi rekordot egy 36 millió forintos dedikált Petőfi-kötet tartotta.

Mint írják, az aukciósház történetének legnagyobb, 8,27 karátos briliánsgyűrűje, 43,2 millió forint eladásával érte el a csúcsot. A GIA tanúsítvánnyal is rendelkező kivételes gyűrű 18 millió forintról indulva hosszú licitálás után kelt el ennyiért. A BÁV-nál az eddigi csúcstartó egy art deco platina karkötő volt, amelyet 28,8 millió forintért árvereztek el 2018-ban. Az ékszerek közül egy 3,9 karátos briliánssal ékített szolitergyűrű 10,2 millió forintért, míg 4,3 millió forintért rubin nyakék talált új gazdára.

Az órák közül az Arnold & Son vitorlás miniatúrával díszített Indiamen karóra árát 11,4 millió forintnál, női karórák közül Patek Philippe Golden Ellipset 5,28 millió forintnál ütötték le.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Élénk licitharc után, tizenkétszeres áron, több mint egymillió forintért kelt el moszkvai zománcdíszítéses szelence. A gyűjtői darabok közül egy erdélyi reneszánsz pohárért 6 milliót, Vogel Sebestyén karszékért 1,9 millió forintot fizettek.

A festmények között nagy érdeklődés övezte a háború utáni modern és a kortárs műveket, köztük Aknay János, Orosz Gellért és Victor Vasarely alkotásait. A legtöbben Váli Dezső sokszor kiállított Régi zsidó temető című képére licitáltak, amely 5 millió forintért kelt el.

A legnagyobb összeget, 16,8 millió forintot Batthyány Gyula arisztokrata hölgyet ábrázoló portréja érte el, Rippl-Rónai József Fekete kalapos hölgye pedig 15,6 millió forintért cserélt gazdát.

Címkék:
árverés, aukció, báv, műkincs, ékszer, óra, festmény, luxusóra,