Óriási papírhiány gyűrűzhet be Magyarországra év végéig: már a tasakok is fogyóban vannak

Napi.hu2021. október 25. 09:58

Brutálisan nő a papír előállításához szükséges cellulóz ára, de globálisan akadozik a szállítás is. Ez nemcsak a gyártóknak, de a kereskedőknek és végül a vásárlóknak is fejfájást okozhat.

Egyes papírkereskedők már szűrik a megrendeléseket, vagy mennyiségi kvótákat vezettek be az ellátási gondok miatt - írja a Napi. A Líra elárulta a lapnak, hogy a könyvek nem lesznek drágábbak, viszont a könyvterjesztők komoly alapanyaghiányban szenvednek. Ennek hatására kitolódhatnak az új könyvek megjelenései és karácsonykor forgalomkieséstől is tartanak.

"A papír napi áras lett, hasonlóan az építőiparban a cementhez. Az euró árfolyam és az energiaárak növekedése az iparban tervezhetetlen gazdasági környezetet hozhatnak létre" - közölte a Líra. Ráadásul az emelkedő energia- és benzinköltségek mellett a globális méretűvé nőtt logisztikai akadályok is megrángatták a piacokat. A papírgyártókat és persze a forgalmazókat is érintő egyik legsúlyosabb probléma, hogy a cellulóz ára elképesztő tempóban drágul.

Egy másik szignifikáns változás, hogy a konténerek árai négyszeresére nőttek. Ez nemcsak a nyomdaiparon, hanem az egész ágazaton végigsöpör. A környezettudatosság jegyében ugyanis nagyobb fókusz van a papíralapú csomagolóanyagokon. A zöldségeket, a gyümölcsöket, és számos egyéb élelmiszert is egyre több gyártó már részben vagy teljesen papírban értékesít.

Címkék:
karacsony, könyv, drágulás, papír, líra,