Itt a szabálytalan magyar webáruházak friss feketelistája: ismert nevek is a felsorolásban

Pénzcentrum2021. augusztus 30. 21:03

Nyilvános a súlyos szabálytalanságokat elkövető webáruházak listája, záporoznak a bírságok is. A legfrissebb adatok szerint 571 vállalkozás szerepel a valamilyen jogsértést elkövető webshopok adatbázisában, ami hasonló a korábbiakhoz. Jellemző módon egyébként a webáruházakból vásárlók sokszor nem olvassák el figyelmesen a vásárlási feltételeket. Az elállási jog pedig mindent visz a hibák sorában.

Jelenleg 571 jogsértés található a súlyosan vétkező webáruházak listáján az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján. A jogszabályok által meghatározott szabálysértéseket elkövető webshopok két évre bekerülnek ebbe a nyilvántartásba. 

Az elkövetett és feltárt hiányosságok száma sokkal magasabb (szám szerint 984), mint az elmarasztalt webáruházaké, ugyanis előfordul, hogy egy ellenőrzés során ugyanannál a vállalkozásnál több mulasztást is megállapítanak.

Szabálytalanság esetén bírságot kapnak a webáruházak, a hibákat pedig ki kell javítaniuk. Ennek gyorsaságát illetően - az alábbi táblázat alapján - szembetűnő az elmaradás, hiszen a valamilyen szabálysértést elkövető 571 webáruházból csak 416 javította ki gyorsan a hibáját.

A Blokkk.com szakportál megvizsgálta a megbírságolt webáruházakat, amelyek listája némileg gyarapodott az elmúlt időszakban. Megnézték azt is, hogy a top webáruházak között akad-e súlyosan vétkező.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vannak ismételten vétkezők is, amelyek esetében 200 ezer forintnál indul a bírság. A Blokkk.com arra a megállapításra jutott, hogy az egyik leggyakoribb hiba éppen az elállási joghoz kapcsolódik, de másfajta szabálytalanságból is akad bőven.

A fogyasztóvédelmi hatóság egyébként rendszeresen próbavásárlásokat is végez a webáruházaknál a szabálytalanságok elkerülése, illetve feltárása érdekében. 

Címkék:
ellenőrzés, webshop, webáruház, lista, szabálysértés, blokkk.com, itm,