Drágul a kávé, cukor, kenyér, hús: az extrém időjárás hatását már nem lehet letagadni

Pénzcentrum2021. augusztus 23. 09:27

A fagyok, hőség, és különböző természeti katasztrófák hatalmas kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. A klímaváltozás hatására az extrém időjárás még a pénztárcákat sem kíméli: ha az agrárium küszködik, akkor drágul az élelmiszer.

Az arabica kávé ára egy év alatt megduplázódott köszönhetően a Brazíliában beköszöntő extrém alacsony hőmérsékleteknek - ahogy a cukor árának világpiaci drágulásának hátterében is a brazil fagyok állnak. A búza ára is egye csak emelkedik annak köszönhetően, hogy szárazsággal és rekordmagasságú hőmérsékleti értékekkel kell megküzdeniük a termesztőknek - írja az Infostart a CNN alapján.

A klímaváltozás tehát a mindennapi életre is kihat, a kutatók szerint pedig ez egyre csak romlani fog. Az élelmiszerek ára 31 százalékot emelkedett az elmúlt esztendőben a FAO, az ENSZ élelmiszerügyi szervezete szerint. Az infláció hátterében áll többek között a kínálat szűkössége, melyet az időjárási extremitások okoznak.

Kétségtelen, hogy az időjárás változásai hatással vannak élelmiszer-ellátásunkra

- mondja Jennifer Bartashus, a Bloomberg Intelligence vezető elemzője, aki a kiskereskedelmi alapanyagok és a csomagolt élelmiszerek területével foglalkozik. Az élelmiszer-drágulásnak persze az extrém időjáráson túl további okai is lehetnek, mint a munkaerőhiány, a szállítmányozás növekvő árai, illetve a csomagolási költségek emelkedése.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, drágulás, klímaváltozás,