Ezekkel játszanak a mai karanténbébik: a nyunyókák korának leáldozott?

Pénzcentrum2021. április 11. 13:01

Azt gondolhatnánk, hogy a babákat viselik meg legkevésbé a járvány áldatlan hatásai, viszont nekik is sok mindenről le kell mondaniuk, csak ennek kevésbé vannak még tudatában. Amit viszont nem nélkülöztek a legkisebbek a pandémia alatt sem, azok a babajátékok. Elcsenték vajon a szülők tőlük a nyunyókákat, ahogy Müller Cecília javasolta tavaly? Milyen játékokkal játszanak legszívesebben a mai karanténbébik: intelligens asztalkákkal, zenélő-táncoló állatfigurákkal, vagy talán okostelefonnal? A Pénzcentrum ennek járt utána a babajátékokat is árusító webáruházak segítségével.

Már a második húsvét telt a koronavírus-járvány Magyarországra érkezése óta korlátozások között,  ez pedig hatással van a legkisebb gyerkőcökre is. Tavaly március óta februárig több mint 90 ezer kisbaba született a KSH adatai szerint, akik közül több ezren születtek már a pandémia alatt, és ünnepelték azóta az egyéves szülinapjukat. A 2019-ben születettek pedig mostanra már bölcsődés korúak lettek.

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, a legkisebbekre volt a legkevésbé hatással a járvány, valójában a kisbabák is kevesebb baba-mama programra juthattak el, kevesebb rokonlátogatásban volt részük, és kevesebb időt tölthettek a szabadban is életük első évében. Amitől viszont valószínűleg nem fosztotta meg a babákat a járvány azok a játékok: a webáruházaknál a pandémia alatt is folyamatos volt a kiszállítás.

Müller Cecília tavaly májusban beszélt arról, hogy a legkisebbekről se feledkezzünk meg, ha a járvány elleni védekezésről van szó. „Tudjuk jól, hogy a piciknél van valamiféle ragaszkodás: itt nemcsak a cumikra gondolok, hanem kis pelenkára, vagy nyunyókára, amit ő otthonról hoz és nagyon szereti. Próbáljuk meg ezeket otthon gyakran tisztítani, elcsenni ameddig alszik a gyermek és ezeket kimosni és vasalással még egy hőkezelésnek alávetni, ami szintén fertőtlenítő hatású.”

A szállóigévé vált félmondat, miszerint „csenjük el” a kisgyermekek nyunyókáját valójában csak arra vonatkozott, hogy arra az időre, amíg fertőtlenítjük, kimossuk azt. (Nem pedig arra, hogy vegyük el a gyerekek játékait.) Ez nemcsak a plüssöknél ajánlott, hanem a műanyagok, fajátékok esetében is rendszeresen javallott a fertőtlenítés.

A Pénzcentrum végigkérdezte a babajátékokat (is) árusító webáruházakat, hogy nőtt, vagy csökkent esetleg a kereslet a nyunyókák - avagy polgári nevükön szundikendők - iránt. A Babatappancs lapunk kérdésére elmondta, nem tapasztaltak növekedést, de nagy a kereslet a szundikendők iránt.  

A nem baba-mama termékekre specializálódott, hanem általános webáruházként működő eMAG tavaly március eleje és idén március eleje között százas nagyságrendben értékesített szundikendőket, azonban ez is nagyjából 10 százalékos visszaesést jelentett a járvány évében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Babamarket webáruház pedig éppen keresletnövekedésről számolt be, és nemcsak a  nyunyókákat érintően. Lapunknak adott válaszuk szerint jelenleg több tényező miatt tapasztalható növekedés: egyrészt az online kereskedelemnek még a pandémiás helyzetet nem számolva is van egy természetese 20-30 százalék körüli növekedése, másrészt pedig a mostani vírushelyzet miatti boltbezárások sokakat rákényszerítettek a digitális vásárlásra. Így a Babamarketnél 50-70 százalékos növekedést tapasztaltak.

Taroltak az interaktív babajátékok húsvétkor

Arról is megkérdeztük a webáruházakat húsvét előtt, milyen játékokból vásároltak be leginkább a szülők, rokonok, barátok a legkisebbeknek. A Babamarket válasza szerint az interaktív játékok között továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a Fisher-Price termékek. Ezek mellett a különböző tanuló és oktató funkciókkal rendelkező felnőtt szokásokat megtestesítő tanuló tabletek illetve telefonok a legkedveltebbek:

A Babamarket TOP5 interaktív babajátéka:

  1. Fisher Price intelligens asztalka
  2. Fisher Price tanuló kutyus
  3. Fisher Price Kukucs telefon
  4. Okostelefon babáknak
  5. Unikornis kívánságpajti

A Babatappancs TOP5 interaktív babajátéka:

  1. Apollo Navystar - Zenélő állatfarm házikó
  2. Robot hal
  3. Apollo Hola - Zenélő, világító, táncoló liba
  4. Sun Baby Interaktív csörgő - Labda
  5. Lionelo Paula interaktív játszószőnyeg

Az eMAG és Marketplace Partnereinek TOP10 interaktív babajátéka:

  1. Mappy Toys Tevékenységi központ
  2. Toomies Vidám Repülő Foglalkoztató
  3. Tomy Toomies Buszos Tojáskaland Szett
  4. Mappy Toys - Elefánt Interaktív játék
  5. Tomy Toomies Vidám Fagyiskocsik Foglalkoztató
  6. Tomy Tomy: Koppints Rá Tojcsi
  7. M-Toys Interaktív asztalka, fényekkel és hangokkal, Türkiz
  8. Lamaze Lamaze: A Tízkarú Polip Bébijáték
  9. M-Toys Interaktív asztalka, fényekkel és hangokkal, Rózsaszín
  10. Trefl Habszivacs szőnyeg puzzle - Erdei móka

 

Címkék:
vásárlás, járvány, játék, baba, szülő,